Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Διάγγελμα Μπάιντεν – Τι απαιτεί από τον Πούτιν

Ουκρανική κρίση: Διάγγελμα Μπάιντεν – Τι απαιτεί από τον Πούτιν
Για μια σύντομη δήλωση του Αμερικανού προέδρου κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί ενδεχόμενο πολέμου - Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Δύση την ανακοίνωση απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η ρωσο-ουκρανική κρίση.

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε

«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο αποψινό το διάγγελμα, ωστόσο σημείωσε: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη επίθεση από την Ρωσία».

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας».

«Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη», είπε ακόμα.

Σε συνομιλία νωρίτερα του αρχηγού του Λευκού Οίκου με τον Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μία επιβεβαίωση εκ μέρους της Μόσχας για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Σε κοινή συνέντευξή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, ωστόσο αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας μίλησε για «γενοκτονία» και ζήτησε να επιλυθεί η κρίση στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», με συζητήσεις δηλαδή μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη και τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να προλάβουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε δήλωση σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε μια μερική απόσυρση των δυνάμεών της που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα, ωστόσο υποδέχθηκε την είδηση με επιφυλάξεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι «υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Νεκρός ρωσόφωνος πολιτοφύλακας στο Λουγκάνσκ

Η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» ανταπέδωσε τα πυρά προς τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονμπάς μετά τον θάνατο ενός πολιτοφύλακα που πυροβολήθηκε από έναν Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments