Τεχνολογία

Google Doodle: Αφιερωμένο στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας

Google Doodle: Αφιερωμένο στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας
Google Doodle: Το σημερινό doodle είναι αφιερωμένο στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας, από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

To σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην ημέρα ανεξαρτησίας της Λιθουανίας. Η χώρα γιορτάζει, καθώς σαν σήμερα στις 16 Φεβρουαρίου του 1918 έγινε ένα ανεξάρτητο κράτος, φεύγοντας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η Λιθουανία είναι ένα από τα τρία Βαλτικά κράτη (Εσθονία, Λετονία) και ήταν μέλος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σαν σήμερα το 1918 κατάφερε και έγινε ανεξάρτητο κράτος καθώς υπογράφηκε η Πράξη Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας και δημιουργήθηκε το πρώτο σύνταγμα της χώρας.

Τα προβλήματα

Η Λιθουανία ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους παγκοσμίους πολέμους αλλά και από τους γείτονες της όπως την Πολωνία και την Γερμανία, οι οποίες είχαν προσαρτήσει αρκετά εδάφη της. Όμως τα προβλήματα της Βαλτικής χώρας δε θα τελείωναν εκεί. Το 1940 οι Σοβιετικοί θα προσαρτούσαν τη Λιθουανία στην ΕΣΣΔ, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας κατοχής που θα κρατούσε λίγο πάνω από 50 χρόνια, καθώς οι κάτοικοι της χώρας, δεν επιθυμούσαν την προσάρτηση τους.

Το 1989 και ενώ η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης, δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Βαλτικής (Λετονοί, Εσθονοί, Λιθουανοί), πιάστηκαν χέρι χέρι δημιουργώντας μία ανθρώπινη αλυσίδα 600 χιλιομέτρων, που εκτεινόταν από τη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους έως την εσθονική πρωτεύουσα Ταλίν.

Η ανθρώπινη αλυσίδα, σηματοδότησε τον αγώνα κατά των Σοβιετικών, έτσι ώστε η Λιθουανία να ανακτήσει πάλι την ανεξαρτησία της. Η δεύτερη Ανεξαρτησία της Λιθουανίας αναγνωρίστηκε και επίσημα στις 11 Μαρτίου 1990.

Τιμάει τη Λιθουανία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της

Το Google Doodle τιμάει τη Λιθουανία, με μία σημαία μπροστά από ένα γαλανό ουρανό, ενώ γύρω γύρω υπάρχει ένα πλαίσιο με τα χρώματα της σημαίας, δηλαδή το κίτρινο, το πράσινο και το κόκκινο.

Οι κάτοικοι κάθε 16 Φεβρουαρίου βγαίνουν στους δρόμους με σημαίες με τα χρώματα της χώρας, για να γιορτάσουν την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας, ενώ παράλληλα τρώνε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.

Δείτε το Google Doodle

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments