Διεθνή

Μπάιντεν Ουκρανικό: Ένα διάγγελμα με πολλά μηνύματα

Μπάιντεν Ουκρανικό: Ένα διάγγελμα με πολλά μηνύματα
Μπάιντεν Ουκρανικό: Ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε ένα διάγγελμα - τελεσίγραφο για τον Πούτιν και δεσμευτικός ως προς τους συμμάχους.

Όσοι παρακολούθησαν το διάγγελμα του Τζό Μπάιντεν για το Ουκρανικό ένα είναι το χαρακτηριστικό που θυμούνται, η προσπάθεια του να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των χωρών και φυσικά των ΗΠΑ.  

Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν και όχι αδίκως πως κοντοζυγώνει μία αναμέτρηση με άρωμα Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας.  

Η προετοιμασία του εσωτερικού μετώπου 

Εφόσον ο Μπάιντεν οικοδόμησε ένα ισχυρό δυτικό συνασπισμό για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήρθε η ώρα της προετοιμασίας του εσωτερικού μετώπου. Αυτό το έπραξε με ένα διάγγελμα που απευθύνθηκε, τόσο στους πολίτες, όσο και στους νατοϊκούς συμμάχους.  

Η ομιλία του Προέδρου απευθύνθηκε σε πολλά ακροατήρια — τον ίδιο τον Πούτιν, τους Ρώσους πολίτες με τους οποίους είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία διαμάχη, τους Ουκρανούς και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη. 

Αλλά ο Πρόεδρος κατέβαλε προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός άκουσε επίσης ένα σαφές μήνυμα. Αυτό ήταν σημαντικό για την προστασία της εγχώριας πλευράς του. Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες υποστήριξαν γενικά την προσέγγιση του Προέδρου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προετοιμάζει το έδαφος για να επιτεθεί εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.  Μπάιντεν Ουκρανικό

 Επιχείρηση ανασύνταξη του πολιτικού του προφίλ 

Το διάγγελμα ήταν και μία προσπάθεια να ξαναχτίσει την φήμη της ειλικρίνειας και της ικανότητας που είχε πληγεί από την τελευταία απόφαση του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.  

«Δεν θα προσποιηθώ ότι αυτό θα είναι ανώδυνο», είπε ο Πρόεδρος. “Μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας μας… Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και την εξουσία που έχουμε στη διάθεσή μας για να παρέχουμε ανακούφιση στην αντλία βενζίνης. Και θα συνεργαστώ με το Κογκρέσο για πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουμε στην προστασία των καταναλωτών και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών στην αντλία». 

Οι αντιλήψεις για την προεδρία του Μπάιντεν και την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς η πανδημία χαλαρώνει έχει ήδη υποστεί πλήγμα από τις υψηλές τιμές της βενζίνης και τις μεγαλύτερες αυξήσεις του πληθωρισμού για βασικά αγαθά τα τελευταία 40 χρόνια. 

Δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα οικονομικό πλήγμα μόνο εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλες ελπίδες να πάρουν πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, περιορίζοντας την εγχώρια προεδρία του. 

“Ιερή” δέσμευση προς τις χώρες του ΝΑΤΟ 

Το διάγγελμα βέβαια είχε όμως και μηνύματα προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ με όλη την δύναμη της αμερικανικής ισχύος.  

«Μια επίθεση εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων μας και η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Άρθρο 5 είναι ιερή». 

Η υπόσχεση του Μπάιντεν να υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εντάχθηκαν μετά την αποχώρηση από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια υπενθύμιση του πόσο τεταμένα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα εάν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία. 

Σε αυτό το σενάριο, οι ρωσικές δυνάμεις θα έρχονταν πιο κοντά στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε έθνη που συνορεύουν με τη χώρα, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Αυτή είναι μια κατάσταση γεμάτη πιθανότητες λανθασμένων υπολογισμών και θα επιδεινώσει σημαντικά τις εντάσεις στην Ευρώπη. 

Με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments