Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντα: Καρέ καρέ οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Βίντεο ντοκουμέντα: Καρέ καρέ οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τα βίντεο στα οποία καταγράφεται η τουρκική προκλητικότητα έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Δύο βίντεο ντοκουμέντα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν καρέ καρέ την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η οποία τις τελευταίες ημέρες δεν περιορίζεται μόνο στη θάλασσα, και γίνεται συντονισμένα σε πολλά επίπεδα.

Στα πλάνα από τα βίντεο, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, φαίνεται ότι το τουρκικό λιμενικό όχι μόνο δεν αποτρέπει τη διέλευση των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται κοντά τους.

Επίσης καταγράφονται οι συνεχείς παρενοχλήσεις ελληνικών σκαφών από τουρκικές ακταιωρούς κοντά σε Κω, Λέσβο και Χίο.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μυταράκης τοποθετήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του ξένου τύπου που κάνουν λόγο για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις.

«Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.

«Ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα», επεσήμανε ακόμη.

«Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους – πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας. Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων

Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σημειώθηκε σήμερα σε όλο το εύρος του Αιγαίου από τα 22 τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων 10 έφεραν όπλα, τα 3 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ATR-72 και CN-235) και τα UAV που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης ενώ σε 7 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους απο τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 47 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους (30 από τα 2 CN-235, 3 από τα 2 UAV, 1 από το ATR-72 και 13 από τα μαχητικά – τα 9 ζευγη και την τετράδα των τουρκικών F-16).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Διάβημα της Αθήνας  στην Τουρκία

Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι  προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, και οι χάρτες που δημοσιεύουν Τουρκικά ΜΜΕ, με το  Υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε διάβημα προς την Τουρκία και συγκεκριμένα στον Τούρκο Επιτετραμμένο.

Παράλληλα εκφράστηκε στην τουρκική πλευρά η έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και η διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφωρα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, “Γαλάζια Πατρίδα” και ούτω καθεξής. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments