Διεθνή

Ουκρανία: Εύθραυστη εκεχειρία – Επικίνδυνη κλιμάκωση

Ουκρανία: Εύθραυστη εκεχειρία  – Επικίνδυνη κλιμάκωση
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, καταγγέλλοντας παράλληλα προβοκάτσιες - Διαψεύσει η Μόσχα και Πούτιν επιβλέπει ασκήσεις με πυρηνικά

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η ειρήνη στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Τον θάνατο και δεύτερου στρατιώτη στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος νωρίτερα  είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο στρατιώτη, σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές .

«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν φθάσει στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση. Η Μόσχα το διαψεύδει.

Πυρά σε ξένους δημοσιογράφους

Μια ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέπτονται την εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο, δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ασκήσεις με πυρηνικά ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεπε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Ευρωπαϊκές χώρες καλούς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλους του Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω και της μαζικής παρουσίας και μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα και το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα Σάββατο τους Αυστριακούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά, ενώ «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προειδοποιεί να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία. Παράλληλα, και η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους Γάλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έκανε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments