Οδηγός

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται διπλές αυξήσεις – Ποιους αφορά

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται διπλές αυξήσεις – Ποιους αφορά
Επίδομα ανεργίας: Υψηλότερο επίδομα ανεργίας, αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείο Εργασίας.

Υψηλότερο επίδομα ανεργίας, αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2022 φέρνει αυξήσεις και στα επιδόματα.

Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές που προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση του νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης.

Έως 1.200 ευρώ το επίδομα ανεργίας για τους πρώτους 6 μήνες

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η βασική αλλαγή που προωθείται είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες χορήγησης τους και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου κατά τα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ. Το χρονικό διάστημα που ο άνεργος θα μπορεί να λαμβάνει το αυξημένο επίδομα θα είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι το μηνιαίο επίδομα ανεργίας σήμερα ανέρχεται στα 407,25 ευρώ. Ηράκλειο

Ποια επιδόματα αυξήθηκαν

Μια σειρά από επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ αυξήθηκαν με την έλευση του νέου έτους. Αυτό οφείλεται στην αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού. Aυξήσεις της τάξης των 8 ευρώ έλαβαν και όσοι πήραν επίδομα ανεργίας μαζί με την πληρωμή Ιανουαρίου, δηλαδή από τα 399,25 ευρώ το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 407,25 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις υπήρξαν από τέλος Ιανουαρίου και σε όλα τα υπόλοιπα επιδόματα που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη αναπροσαρμογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments