Διεθνή

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Ουκρανία: Μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η Ουκρανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας Oleksiy Danilov δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είπε ότι θα διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες, ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

20220219_WOT001

Η σημασία των περιοχών του Ντονμπάς

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα.

Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments