Διεθνή

Ρωσία Ουκρανία κρίση: Οι κυρώσεις της Δύσης κατά Πούτιν

Ρωσία Ουκρανία κρίση: Οι κυρώσεις της Δύσης κατά Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Medium

Ρωσία Ουκρανία κρίση: Βρετανία, Ευρώπη και ΗΠΑ αποφάσισαν να ξεκινήσουν την θέσπιση κυρώσεων κατά της Ρωσίας προσπαθώντας να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει συσπειρώσει τις δυνάμεις της Δύσης απέναντι στην Ρωσία. Τα πράγματα εντάθηκαν μετά την υπογραφή του διατάγματος που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς. Όπως ήταν επόμενο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων.

Ο γρίφος παραμένεις ως προς την επιλογή της επόμενης κίνησης του Βλάντιμιρ Πούτιν. Άλλωστε, η Δύση “σάστισε” μετά την κίνηση του Πούτιν, η οποία όμως θα αρχίσει να αποδίδει στο μέλλον. Ήδη τα ειρηνευτικά στρατεύματα βρίσκονται καθοδόν για τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το διάγγελμα Μπάιντεν και οι κυρώσεις

Σε αυτό που αποκάλεσε «πρώτη δόση» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κινήσεις για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν δύο μεγάλες τράπεζες – τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα – και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Δεν θα μπορεί πλέον να αντλήσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να εμπορεύεται το νέο της χρέος ούτε στις αγορές μας ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές. «Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. Συμμετέχουν στα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες»

Πρόσθεσε ακόμα ότι «Συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα … προχωρήσει». Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν «κατά πολύ» τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «κλιμακώνουν τις κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Το πακέτο της Ευρώπης

Την επιβολή κυρώσεων σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και το πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα περιλαμβάνει το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε.

Επιπλέον, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.

Το πακέτο των κυρώσεων της Βρετανίας

Κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Οι κυρώσεις πλήττουν πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία πρόσωπα με μεγάλες περιουσίες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Γκενάντι Τιμτσένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις στις ακόλουθες πέντε ρωσικές τράπεζες: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και την Τράπεζα Μαύρης Θάλασσας, ενώ επιβάλλονται κυρώσεις και σε τρία άτομα με πολύ υψηλή περιουσία”, δήλωσε ο Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι τρεις Ρώσοι ολιγάρχες

Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος των τριών Ρώσων, ο Τζόνσον τόνισε ότι “Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα απαγορευτεί στα ενδιαφερόμενα άτομα να ταξιδεύουν εδώ”.

 Γκενάντι Νικολάγιεβιτς Τιμτσένκο

Ο πρώτος εκτός των τριών Ρώσων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν και βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία είναι κύριος μέτοχος στη National Media Group που υποστηρίζει τη ρωσική πολιτική αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, “μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η τράπεζα “Rossiya” επέκτεινε τα υποκαταστήματά της και παρέχει ασφάλειες και επενδύσεις σε όλη την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και προσφέρει υποστήριξη σε στρατιωτικές δραστηριότητες καθώς και συγκοινωνιακές συνδέσεις και κάρτες που επιτρέπουν στον κόσμο να μετακινείται εύκολα στη χερσόνησο”.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμη ότι “η τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό της σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Ως εκ τούτου, ο Τιμτσένκο εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί με την παροχή υποστήριξης ή την προώθηση οποιασδήποτε πολιτικής ή δράσης που αποσταθεροποιεί την Ουκρανία ή υπονομεύει ή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”.

Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, “είναι εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι βασικός μέτοχος της SMP Bank και συμμετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο”.

“Επομένως, ο Ρότενμπεργκ εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί στην αποκόμιση οφέλους από ή υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Ρωσίας λόγω άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας ή ελέγχου” ή “διατελεί διευθυντής” ή “σε ισοδύναμη θέση” στην SMP Bank, η οποία συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση – οντότητα που αποκομίζει οικονομικό όφελος ή άλλο υλικό όφελος από την κυβέρνηση της Ρωσίας και δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό τομέα που είναι ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας”.

Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, “ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ είναι εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν. Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εθνικών Τηλεματικών Συστημάτων (NTS).”

“Η NTS δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας, και ως εκ τούτου μέσω του ρόλου του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της NTS, ο Ρότενμπεργκ επωφελείται ή υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ρωσίας”.

Γρίφος η επόμενη κίνηση του Πούτιν

Επί του πρακτέου ωστόσο, όλα θα κριθούν από τις κινήσεις του ιδίου του Πούτιν. Πόσο μακριά θα πάει ο ρώσος πρόεδρος; Πόσο ακόμη θα τραβήξει το σκοινί; Τα εν λόγω ερωτήματα έχουν ουσία. Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία, ή ακόμη και προσαρτώντας, ένα κομμάτι της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος ηγέτης δεν εξασφαλίζει άλλωστε καμία από τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες έχει ήδη καταθέσει ως αίτημα προς την πλευρά της Δύσης.

Προς το παρόν, η ρωσική πλευρά σκοπίμως διατηρεί έναν βαθμό ασάφειας αναφορικά με όσα προτίθεται να κάνει. Επί του παρόντος, δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί -για παράδειγμα -τα ακριβή γεωγραφικά όρια των περιοχών τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες. Θα παραμείνουν ανατολικά της γραμμής επαφής, όπως εκείνη έχει χαραχτεί σήμερα ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και στους ρωσόφωνους αυτονομιστές, ή θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν δυτικότερα; Τα ρωσικά στρατεύματα πάντως, που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία, δεν φαίνεται προς το παρόν να φεύγουν.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τίθενται αν αμφιβόλω πλέον και οι διπλωματικές επαφές που θεωρητικώς προωθούνταν περί μιας διεθνούς Συνόδου για το Ουκρανικό. Η ρωσική πλευρά παρουσιάζεται διατεθειμένη να συναντηθεί με τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν θα ήθελαν αυτή την εβδομάδα να έχουν κάποια συνάντηση με τους Ρώσους.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εάν προχωρήσει σε μια πιο δυναμική στρατιωτική απάντηση, θα είναι σαν να δίνει το πρόσχημα στη Ρωσία να εισβάλει. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν μπορεί να σταθεί κατά τρόπο παθητικό απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments