Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Τι δήλωσε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας – Συνεδρίασε η ομάδα κρίσεων

Κώστας Σκρέκας: Τι δήλωσε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας – Συνεδρίασε η ομάδα κρίσεων
Κώστας Σκρέκας: Συνεδρίασε από νωρίς σήμερα εκτάκτως η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συνεδρίασε από νωρίς σήμερα εκτάκτως η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αξιολογήθηκαν τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Κώστας Σκρέκας: Τι ισχύει για την Ελλάδα

Επάρκεια εφοδιασμού Φυσικό Αέριο

  • Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
  • Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα
  • Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημέρων.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  • Επίσης, σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

Κώστας Σκρέκας: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως “Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές ΦΑ και Ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το συμβούλιο κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις διεθνή ενεργειακή κρίση.Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Επίσης, χθες, με τους ομολόγους μου Υπουργούς Ενέργειας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ζητήσαμε με κοινή επιστολή προς τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων. Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments