Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Οι Έλληνες ομογενείς που σκοτώθηκαν σε δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας ανέρχονται σε έξι - Αρνείται κάθε εμπλοκή η ρωσική πλευρά

Στους έξι ανέρχονται πλέον οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι έχουν πέσει νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι μονάδες που βρίσκονται στην Ουκρανία έλαβαν σήμερα την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, έπειτα από μια προσωρινή διακοπή χθες.

Νεκροί έξι Έλληνες ομογενείς

Οι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Μπουχάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς ή από πυρά.

Υπάρχουν ακόμα έξι τραυματίες ανάμεσά τους ένα παιδί.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν σκοτωθεί δύο Έλληνες στο χωριό Σαρτανά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών και τον τραυματισμό έξι στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά στην Ανατολική Ουκρανία

Ρωσική πρεσβεία: Ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους 

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία μετά το τραγικό περιστατικό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της ότι  ο «ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της πρεσβείας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς. Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο. Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Τη βαθύτατη θλίψη του για τους τέσσερις νεκρούς ομογενείς στην Ουκρανία (6 στο σύνολο) εξέφρασε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο τεσσάρων ακόμη ομογενών στο Μπουγάς της Ουκρανίας και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Νωρίτερα όταν έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν δύο Έλληνες ομογενείς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τον βομβαρδισμό αμάχων ενώ κάλεσε για εξηγήσεις αύριο τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών», υπογραμμίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της ελληνικής ομογένειας.

Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχουν σκοτωθεί ως τώρα ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως είπε 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε απώλειες αμάχων.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή της βορειοανατολικής πόλης Σούμι ανακοίνωσε πως αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες στους δρόμους της πόλης και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορία στο Κίεβο

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύσει άμεσα και έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου,διευκρινίζονταν την προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα (26 Φεβρουαρίου) στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται για να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments