Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
Όπως αναφέρει διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόκειται για «τον πρώτο μεγάλης κλίμακας πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Το σκηνικό φρίκης του πολέμου που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, έρχεται να επιδεινώσει η πληροφορία ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία.

Οι συγκρούσεις που μαίνονται στην Ουκρανία, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, καθώς όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg πρόκειατι για «τον πρώτο μεγάλης κλίμακας πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτυλίσσεται σε μια χώρα με 15 ατομικούς αντιδραστήρες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, θέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό “στόλο” της Ευρώπης σε πιθανούς κινδύνους ασφαλείας», όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ήδη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Το Τσερνόμπιλ

Αν και εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Μόλις 130 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου βρίσκονται θαμμένα τα ραδιενεργά συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω του το ατύχημα που είχε σημειωθεί στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού τον Απρίλιο του 1986.

Περίπου 35 χρόνια έπειτα από εκείνη την πυρηνική καταστροφή, Ρώσοι και Ουκρανοί βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά στην εν λόγω περιοχή.

Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για τη φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Ωστόσο, πέρα από τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ που είναι εκτός λειτουργίας, στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα σε: Ρίβνε, Κμελνίτσκα, Νότια Ουκρανία και Ζαπορίζια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments