Διεθνή

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο – Η έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου [vid]

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο – Η έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου  [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: BBC

Μην φύγετε από τα καταφύγια! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξοντώνουν τον εχθρό. Καλούνται οι πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο.

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται ο πόλεμος επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Το πρωί της Κυριακής, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Κίεβο, στην Ουκρανία μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «εισέβαλαν στην πόλη». Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο μεταδίδει το BBC - Η έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου

Η δραματική έκκληση αξιωματούχου

Ο Σινεγκούμποφ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλή σημεία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται πως βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

«Μην φύγετε από τα καταφύγια! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξοντώνουν τον εχθρό. Καλούνται οι πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους», δήλωσε.

Κυκλοφόρησαν video, που κατέγραψαν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να οδηγούν μέσα στην πόλη που βρίσκεται στα βορειοανατολικά.

Οι ουκρανικές αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα, λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

«Μην εγκαταλείπετε τα καταφύγια! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αφανίζουν τον εχθρό. Οι πολίτες καλούνται να μην βγαίνουν στους δρόμους».

Τι συμβαίνει στο Κίεβο

Στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή Βασιλκίβ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις φλόγες τυλίχθηκαν δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολυκατοικία εννέα ορόφων.

Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν καταφύγει σε υπόγειους σταθμούς του μετρό και άλλα καταφύγια, με τις ώρες που παρακολουθεί συγκλονισμένος ο πλανήτης, να είναι εφιαλτικές.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σε μία αποστολή από το Χάρκοβο που εστάλη το Σάββατο το βράδυ, η Δρ Taisiia Yurchuk και η Maryna Petrushk της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, μαζί με τον Dr Vladimir Pinyaev, διευθύνοντα σύμβουλο της κλινικής ART-αναπαραγωγικής ιατρικής-, δήλωσαν πως η κατάσταση που αντίκρυσαν και καλούνται να αντιμετωπίσουν,  ήταν τραγική.

«Είμαστε όλοι ακόμα στο Χάρκοβο, σε σκληρή μάχη», έγραψαν σε ένα email. «Έχουμε πολλές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Βομβαρδίζουν νηπιαγωγεία, χθες έπεσε βόμβα στην εντατική του νοσοκομείου, βομβάρδισαν το κέντρο μετάγγισης αίματος και σπίτια.

Πολλά παιδιά νεκρά στο Χάρκοβο – Σαμποτέρ σημαδεύουν κτίρια με φθορίζουσες ετικέτες για βόμβες

«Υπάρχουν πολλά παιδιά που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Υπάρχουν πολλοί σαμποτέρ που ζωγραφίζουν φθορίζουσες ετικέτες για βλήματα σε κτίρια κατοικιών. Βρίσκονται στις στέγες των σπιτιών, στους σωλήνες αερίου ενός συνηθισμένου πολυώροφου κτιρίου. Αυτή είναι μια απόλυτη φρίκη και μια πραγματικότητα που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ακόμα και σήμερα», έγραψαν.

«Ελπίζουμε στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζητάμε να κλείσουν τους ουρανούς μας, γιατί είμαστε πολύ ευάλωτοι εδώ. Ο στρατός μας είναι πολύ γενναίος και πιστεύουμε σε αυτούς».

Και πράγματι, κόντρα σε όλες τις προ της ρωσικής εισβολής εκτιμήσεις, μπαίνοντας πλέον στην τέταρτη ημέρα σφοδρών μαχών, η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτεύουσά της, – αψηφώντας και διαψεύδοντας  τις προσδοκίες, ιδιαίτερα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στη Μόσχα είχε αναφέρει, ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του, να καταλάβουν την πρωτεύουσα μέχρι τη Δευτέρα με οποιοδήποτε κόστος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments