Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: Telegraph

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία από τις ανησυχίες της παγκόσμιας οικονομίας είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από την Ρωσία και όχι αδίκως.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για μία ακόμη μέρα το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία από την Ρωσία. Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από τα συμβούλια κορυφαίων ρωσικών εταιρειών. Ακόμη, το ΝΑΤΟ στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κύριο λόγο, αλλά και των υπόλοιπων χωρών, είναι το φυσικό αέριο. Η Ρωσία είναι μία από τις ισχυρότερες παραγωγούς χώρες φυσικού αερίου και η τρίτη παραγωγός χώρα στο πετρέλαιο παγκοσμίως.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία

Η Ρωσία κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής τροφοδότησης της Ευρώπης. Ακόμη, είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τρίτη σε παραγωγή πετρελαίου, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Ένα από τα δεδομένα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προέρχεται από μία δεκαετή κρίση μαζί με την οικονομική κρίση που αναπόφευκτα δημιούργησε η πανδημία.  Αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό για την Ρωσία, λόγω του bounce back που έκανε η οικονομία της το τελευταίο εξάμηνο.

Έτσι, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στην δίνει μίας ενεργειακής κρίσης, καθώς η άρση των εισαγωγών στο φυσικό αέριο από την Ρωσία θα φέρει την άμεση μείωση των διαθεσίμων.

Σε αυτό αξίζει να συμπεριληφθεί ακόμη μία μεταβλητή, καθώς το ένα πέμπτο του συνόλου των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου σε φυσικό αέριο εισάγεται στην ΕΕ μέσω της ουκρανίας.

Τα πράγματα χειροτερεύουν, καθώς ο Όλαφ Σολτς “πάγωσε” το έργο Nord Stream 2 και εν γένει τη συνεργασία της με την Gazprom, με την οποία όμως τη συνδέει ένα πρόσωπο-κλειδί: ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, βεβαιώνουν πως θα υπάρξει κάλυψη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ και η Ασία, αυτή σε κάποιο χρονικό σημείο δεν θα αρκεί και ήδη οι τιμές έχουν αυξηθεί όλο αυτό το διάστημα που έχει ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία. Τα ίδια ισχύουν και για την εισαγωγή πετρελαίου.

Ο λόγος που ο Πούτιν δεν θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ

Πολλοί ρωτούν τον λόγο που ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ξεκινήσει με όλη αυτή τη βιαιότητα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες όπως η Ουκρανία.

Βέβαια, το ζήτημα της εισόδου της Ουκρανίας στην Συμμαχία, κάθε άλλο παρά καινούρια είναι. Το θέμα αυτό είναι μία μακρόχρονη θέση του Πούτιν που θυμάται τα πάντα για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Από την άλλη, ο κ. Γέλτσιν όντως έγραψε στον κ. Κλίντον τον Σεπτέμβριο του 1993 εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες, ωστόσο, λέγοντας: «Κατανοούμε, φυσικά, ότι οποιαδήποτε πιθανή ένταξη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ δεν θα οδηγήσει αυτόματα στη συμμαχία να στραφεί κατά κάποιο τρόπο εναντίον της Ρωσίας, αλλά είναι σημαντικό. να λάβουμε υπόψη πώς μπορεί να αντιδράσει η κοινή μας γνώμη σε αυτό το βήμα».

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, υπογράφηκε το 1997 η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μια πολιτική συμφωνία που δηλώνει ρητά ότι: «Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία δεν θεωρούν ο ένας τον άλλον αντίπαλο». Ακολούθησε ο σχηματισμός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το 2002.

Η πορεία της πολιορκίας της Ουκρανίας – Ποια μέρη έχει καταλάβει ο Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Ρώσοι έχουν πάρει τον έλεγχο σε περιοχές “κλειδιά” που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο. Εκτός από την Κριμαία και τις ουκρανικές περιοχές στα ανατολικά (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ), οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται να έχουν προωθηθεί βορείως των περιοχών του Κιέβου, του Τσερνίχιβ και του Χάρκοβου.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εισέλθει στα δυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά δυσκολεύονται, όπως αναφέρεται, να περάσουν προς την ανατολική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σε βόρεια συνοικία του Κιέβου συνεπικουρούμενες από ομάδες σαμποτέρ που δρούσαν στην πόλη. Εκθέσεις πληροφοριών από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η Ρωσία στόχο έχει να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η μάχη του Τσέρνομπιλ

Ακόμη, συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Τσερνόμπιλ. Στην περιοχή του Ντονμπάς (εκεί που βρίσκονται Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν καταφέρει να αποκρούσουν για την ώρα τις ρωσικές, στη γραμμή επαφής.

Κοντά στην Κριμαία στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται πως κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Χερσώνα, την οποία όμως επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα μάλιστα με ουκρανικές πηγές, οι δυνάμεις του Κιέβου κατάφεραν να προχωρήσουν στην ανακατάληψη της συγκεκριμένης περιοχής.

Τέλος, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη της Μελιτόπολης στη Νότιο Ουκρανία, κοντά στη Μαριούπολη, είδηση που διαψεύδει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments