Οικονομία

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μην επιστρέφετε σε πιο γρήγορα σχέδια λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μην επιστρέφετε σε πιο γρήγορα σχέδια λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα σηματοδοτούσε το τέλος των αγορών ομολόγων στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν ανοιχτοί στην επιτάχυνση της έξοδό τους από τις αγορές ομολόγων, καθώς η ουκρανική κρίση προκαλεί αβεβαιότητα και η μεγαλύτερη συζήτηση μπορεί να είναι αν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα σηματοδοτούσε το τέλος των αγορών ομολόγων στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναστατώσει αυτά τα σχέδια, ωθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές.

Έξι πηγές κοντά στη συζήτηση λένε ότι μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί. “Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος και ευρύτερος. Και δεν είναι πλέον μόνο η ενέργεια, αλλά και οι τιμές των τροφίμων”. 

Ρωσία και Ουκρανία κύριοι εξαγωγείς σιτηρών

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιτηρών και η σύγκρουση κινδυνεύει να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ήταν εμφανώς ανακριβείς τα τελευταία τρίμηνα, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις τρέχουσες αναγνώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού του Φεβρουαρίου, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ ο προσωρινός, υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να εισχωρήσει στην ευρύτερη οικονομία, αυξάνοντας τους μισθούς και τις τιμές, εδραιώνοντας υψηλή αύξηση των τιμών καταναλωτή. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments