Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία: Η στάση της Κίνας έναντι της Ρωσίας

Εισβολή στην Ουκρανία: Η στάση της Κίνας έναντι της Ρωσίας
Εισβολή στην Ουκρανία: Η Κίνα έχει αρχίσει να τηρεί αποστάσεις από την Ρωσία το τελευταίο διάστημα.

Αν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ είχαν συμφωνήσει την συμμαχία ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από κοινού με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έδωσαν το παρών στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Ο καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τριρ Σεμπάστιαν Χάιλμαν δεν πιστεύει ότι η αλληλουχία αυτών των γεγονότων ήταν τυχαία: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον ομόλογό του για τα στρατιωτικά του σχέδια, επειδή χρειάζεται τη στήριξη του Πεκίνου. Κίνα και Ρωσία έχουν έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι η Δύση. Εννοείται ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί εμπλοκή στη διένεξη, η οποία ενδέχεται να παραλύσει την Ευρώπη, την σημαντικότερη αγορά της Κίνας».

«Η Κίνα δεν θέλει να στιγματιστεί όπως η Ρωσία»

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Κίνα εμφανίζεται συγκρατημένη και δεν στέκεται ανοιχτά στο πλευρό της Ρωσίας. Από τη μια το Πεκίνο δηλώνει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία όλων των κρατών συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνει κατανόηση για τις ρωσικές ανησυχίες στο πεδίο ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στην Κίνα να πάρει ξεκάθαρη θέση. Ο Ανταμ Νι, αναλυτής και ειδικός σε ζητήματα Κίνας θεωρεί ότι η Δύση έχει υπερβολικές προσδοκίες από την κινεζική ηγεσία: «Η Κίνα έχει περιορισμένη επιρροή στη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τηρεί αποστάσεις η Κίνα

Η Δύση από την άλλη υπερεκτιμά τις δυνατότητες και την επιρροή του Πεκίνου στους εμπλεκόμενους της κρίσης. Παράλληλα θεωρώ ότι η Κίνα θέλει να τηρήσει αποστάσεις από όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία για να μην στιγματιστεί, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Χάιλμαν η φιλία Ρωσίας και Κίνας σταματά εκεί όπου αρχίζουν τα οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών. Ας μην ξεχνάμε, λέει κλείνοντας ο γερμανός καθηγητής, ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις ΗΠΑ και της ΕΕ είναι μεγαλύτερος από εκείνον με την Ρωσία. Η κινεζική οικονομία εξαρτάται από τις εξαγωγές και την εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν θα μπορούσε να αρκεστεί σε εμπορικές σχέσεις αποκλειστικά με τη Ρωσία, καταλήγει ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments