Διεθνή

Πούτιν: Απαγόρευσε τις εξαγωγές συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων

Πούτιν: Απαγόρευσε τις εξαγωγές συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων
Με προεδρικό διάταγμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη η απαγόρευση στις εξαγωγές συναλλάγματος για ποσά που υπερβαίνουν τις 10.000 δολάρια

Σε ισχύ από την Τετάρτη 2/3 η απαγόρευση στις εξαγωγές συναλλάγματος από τη Ρωσία για ποσά άνω των 10.000 δολαρίων, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Προσωρινή απαγόρευση σε ξένους επενδυτές να πωλούν περιουσιακά στοιχεία

Η Ρωσία θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Μόσχα απαντά στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων.

«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «Αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Οι επτά ρωσικές τράπεζες που βγαίνουν εκτός SWIFT

Τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τις VTB Bank, Bank Rossiya, Βank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF.

Από το αποκλεισμό γλίτωσαν η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και η Gazpromank, εν μέρει ανήκει στην Gazprom, στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μέσου του οποίου πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, μέσω κοινής δήλωσης των ΗΠΑ, Ε.Ε., Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά.

Η VTB, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, διαθέτοντας μερίδιο 20% στη ρωσική αγορά.

Το σύστημα SWIFT αποτελεί μια παγκόσμια συνεργασία 200 χωρών, η οποία εφαρμόζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βελγίου. Σε αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν διεθνείς πληρωμές και συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του SWIFT, η Δύση αποφάσισε και το «πάγωμα» των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments