Πολιτική

Και όμως, κάτι αλλάζει στην εξωτερική πολιτική…

Και όμως, κάτι αλλάζει στην εξωτερική  πολιτική…
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις αλλαγές που έχει κάνει η Κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου-για πρωτοβουλία απευθείας συνομιλών με το πρόεδρο Ερντογάν- η ενίσχυση της πρότασης από τον Αλέξη Τσίπρα και η θετική ανταπόκριση από το Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όπως εκτιμούν και έμπειροι διπλωμάτες, μια ανάλογη κίνηση θα δημιουργούσε σε πρώτη φάση κλίμα σοβαρού διαλόγου, υπό τη σκιά των τεκτονικών αλλαγών στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής.

Το πολιτικό σύστημα, δείχνει σημάδια αντίδρασης.

Και, μάλιστα, άμεσης. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως το έχει υπόψη του και όπως λέγεται ήταν στα σχέδια του. Η σύμφωνη γνώμη πολλών και διαφορετικών πολιτικών παραγόντων διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, δεν αντέχει, κυρίως, υπό τις παρούσες συνθήκες, οξείες αντιπαραθέσεις. Ούτως ή άλλως η θέση της χώρας απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της γείτονος, είναι μια ενιαία και αδιαίρετη. Η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμμαχίες -ΝΑΤΟ Ε.Ε.-δεν αμφισβητείται από τις δυνάμεις του λεγόμενου συστημικού τόξου, με εξαίρεση φυσικά το ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε συγκεκριμένα «υπό την παρούσα συγκυρία θα είχε, νομίζω, ενδιαφέρον μια επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, με ελληνική πρωτοβουλία και θέμα όχι τα διμερή, αλλά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενότητα της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την αποφυγή μεταφοράς εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μια κίνηση που θα διαμόρφωνε και θετικό κλίμα καθώς, ανάλογα, φυσικά και από την απάντηση, θα σταλεί και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Τα σύνορα της Ελλάδος είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Η εξωστρέφεια της Τουρκίας περνάει μέσα και από την Ελλάδα που σταθερά στηρίζει εδώ και χρόνια την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ταυτοχρόνως αν οι δυο χώρες-Ελλάδα και Τουρκία-πρωταγωνιστήσουν σε διεθνείς λύσεις, θα τις μετατρέψει σε παράγοντα ειρήνης και γεωπολιτικής σταθερότητας. «Πάντα υπό τη προσοχή και την αίρεση των τουρκικών απαιτήσεων», σημειώνουν με δηκτικό τρόπο, οι Έλληνες διπλωμάτες.

Στην οποιαδήποτε περίπτωση η εξωτερική πολιτική της χώρας δείχνει πως μπορεί να ενώσει.

Αυτά με την αισιόδοξη ματιά. Γιατί οι παθογένειες είναι μέρος και του πολιτικού DNA…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments