Πολιτική

Νότης Μηταράκης: Ορθά χαρακτήρισα «πραγματικούς πρόσφυγες» τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Νότης Μηταράκης: Ορθά χαρακτήρισα «πραγματικούς πρόσφυγες» τους πρόσφυγες από την Ουκρανία
Νότης Μηταράκης: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν άφησε αναπάντητα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τρίτη, στη διάρκεια της συζήτησης για το ουκρανικό, περί «α λα καρτ διαχωρισμό των προσφύγων»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δεν άφησε αναπάντητα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τρίτη, στη διάρκεια της συζήτησης για το ουκρανικό, περί «α λα καρτ διαχωρισμό των προσφύγων». «Στο Συμβούλιο των υπουργών, στις Βρυξέλλες, είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Παράλληλα τόνισε ότι: «Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ. Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 για να παράσχει βοήθεια».

«Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων, σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδων προσφύγων, δεν την έκανα εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει, όμως, αντιδιαστολή απέναντι σε δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίο έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν – κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Σένγκεν και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας – και υπάρχουν επίσης αιτούντες άσυλο που προέρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μίας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών – κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης – και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες», είπε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: «Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται άμεσα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments