Ελλάδα

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για ταξιδιώτες ενόψει τουριστικής περιόδου

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για ταξιδιώτες ενόψει τουριστικής περιόδου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο/ Eurokinissi

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ αφορούν στο τι πρέπει να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επιστροφή σας από το ταξίδι σας

Νέες επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους ταξιδιώτες εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Προς όλους όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, επισημαίνεται η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η  πληροφόρηση την οποία πρέπει να έχουν σε ό,τι αφορά τη χώρα προορισμού τους και η ανάγκη εμβολιασμού τους απέναντι στον κορωνοϊό:

  • Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού», αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
  • Γενικά συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται ισχυρά η αποφυγή μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.
  • Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο τόσο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου όσο και για την επανεκκίνηση των ελεύθερων μετακινήσεων και του τουρισμού. Επίσης, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλα κράτη το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης.

Πριν από το ταξίδι

Αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
  • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
  • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

  • παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Όλες οι πηγές πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες, σε ό,τι αφορά  την ασφαλή μετάβασή τους στον τόπο προορισμού και την επιστροφή τους στη χώρα, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments