Οδηγός

ΟΑΕΔ: Αλλάζει όνομα και έρχεται ψηφιακή κάρτα στα κινητά – Πότε θα χάνεται το επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Αλλάζει όνομα και έρχεται ψηφιακή κάρτα στα κινητά – Πότε θα χάνεται το επίδομα ανεργίας
ΟΑΕΔ: Σε 17 παρεμβάσεις για τον ΟΑΕΔ προχωράει το υπουργείο Εργασίας αλλάζοντας τον τρόπο επιδότηση των ανέργων, την εύρεση εργασίας και τα προγράμματά κατάρτισης καθώς και την ονομασία του Οργανισμού.
Σε 17 παρεμβάσεις για τον ΟΑΕΔ προχωράει το υπουργείο Εργασίας αλλάζοντας τον τρόπο επιδότηση των ανέργων, την εύρεση εργασίας και τα προγράμματά κατάρτισης καθώς και την ονομασία του Οργανισμού. Το νέο ΟΑΕΔ παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θέσπιση ψηφιακής κάρτας για τους αναζητούντες εργασία, καταβολή μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους, καταβολή επιδόματος εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) στους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά, εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την παραμονή στο μητρώο ανέργων, νέες μεθόδους για τη στεγαστική πολιτική σε σχέση με το εργατικό δυναμικό, θέσπιση ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων, ουσιαστική αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και των καταρτιζόμενων.

ΟΑΕΔ: Ποιες οι νέες αλλαγές

Οι παρεμβάσεις που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, διακρίνονται σε τρεις άξονες:

Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της ΔΥΠΑ, νέα εργαλεία για την υποστήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης και κατάρτιση.

Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες από τις αλλαγές που προγραμματίζονται είναι οι εξής:

  • Επίδομα εργασίας: Όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος, για το υπόλοιπο της καταβολής του.
  • Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόληση, ανάγκες κατάρτισης ή άλλες ενέργειες, που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συμφωνείται μεταξύ του ανέργου και του εργασιακού συμβούλου.
  • Θέσπιση ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ. Θα μπορεί να είναι εφαρμογή για κινητή συσκευή, θα βεβαιώνει την εγγραφή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο, θα διευκολύνει τις συναλλαγές του, θα βεβαιώνει τα δικαιώματά του.
  • Ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ για τους ανέργους και των στοιχείων τους. Θα περιλαμβάνει τυχόν προτάσεις για απασχόληση. Επαφή και παραμονή στο μητρώο θα είναι προϋπόθεση για παροχή επιδομάτων.
  • Ενεργοποίηση εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια. Εισάγονται κίνητρα απόδοσης για εργασιακούς συμβούλους ΔΥΠΑ, με επιβράβευση παραγωγικότητας όταν οι άνεργοι που εξυπηρετούν βρίσκουν δουλειά.
  • Νέα σύνθεση του ΔΣ. Δημιουργούνται τρεις θέσεις υποδιοικητών κατά τα πρότυπα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ. Μειώνονται τα μέλη του ΔΣ από 17 σε 11. Τα 4 θα υποδεικνύονται από εργοδοτικούς φορείς και ΓΣΕΕ (2+2). Θα γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες με τις προμήθειες.
  • Μεταφέρεται το ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους. Τα αποθεματικά παραμένουν έως 31.12.2022.
  • Παράλληλα με το ΔΣ δημιουργείται Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων, στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία.
  • Αναβάθμιση στεγαστικής πολιτικής, με αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Εκμίσθωση ακινήτων, ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, δυνατότητα αγοράς ακινήτων, σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς για ανέγερση ακινήτων.
  • Η πληρωμή των παρόχων και καταρτιζόμενων, θα γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων (30% του ποσού, αφού πρώτα γίνει έλεγχος)
  • Πιστοποίηση καταρτισθέντων από ανεξάρτητους φορείς.
  • Αξιολόγηση και λογοδοασία των παρόχων ως προς το ποσοστό των ανέργων που βρήκε δουλειά, ή που πιστοποιήθηκε.
  • Μητρώο επιλέξιμων παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Νέα αυξημένα κριτήρια για τους παρόχους. Διαγραφή όσων δεν ανταποκρίνονται στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.
  • Ενημέρωση με ένα κλικ για όλα τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και ότι αφορά την βελτίωση των δεξιοτήτων. Η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων: Ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που θα λαμβάνει ο κάθε καταρτιζόμενος. Θα πιστώνονται μονάδες, όπως γίνεται στην Γαλλία, μέσω του ατομικού λογαριασμού, θα διευκολύνονται οι έλεγχοι για φαινόμενα κατάχρησης και θα παρέχονται πληροφορίες σε δυνητικούς εργοδότες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments