Οικονομία

ΕΚΤ: Θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με αγορές ομολόγων
ΕΚΤ: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με αγορές ομολόγων.Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κράτησε σταθερά τα επιτόκια του ευρώ αλλά μπροστά στον φόβο των πληθωριστικών πιέσεων σχεδιάζει να σταματήσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με αγορές ομολόγων. Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κράτησε σταθερά τα επιτόκια του ευρώ αλλά μπροστά στον φόβο των πληθωριστικών πιέσεων σχεδιάζει να σταματήσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων (APP) νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Για την Ελλάδα, που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, αλλά τα ομόλογά της αγοράζονται από την ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έκανε ιδιαίτερη αναφορά, λέγοντας πως η Ελλάδα θα στηριχθεί αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τις επανεπενδύσεις από τίτλους που κατέχει, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία ενώ ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέποντας ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 2% αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, εάν τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments