Πολιτική

Νότης Μηταράκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει όλους τους Ουκρανούς που θα αναζητήσουν καταφύγιο

Νότης Μηταράκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει όλους τους Ουκρανούς που θα αναζητήσουν καταφύγιο
Νότης Μηταράκης: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να βοηθήσει ενεργά όλους τους Ουκρανούς», οι οποίοι θα αναζητήσουν καταφύγιο εξαιτίας του πολέμου στη χώρα τους.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ενόψει του τεράστιου προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στην ΕΕ το τοπίο σχετικά με την ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης των κρατών – μελών. «Το μεταναστευτικό στην Ευρώπη δεν είναι ζήτημα ενός κράτους – μέλους, αλλά ζήτημα εθνικής ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημείωσε και υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα κείμενα της γερμανικής, της σλοβενικής και της γαλλικής προεδρίας περιγράφεται με σαφήνεια η ευθύνη, αλλά όχι η αλληλεγγύη.

Για τα δικαιώματα των Ουκρανών

Σχετικά με τα δικαιώματα των Ουκρανών προσφύγων σε σύγκριση με τους πρόσφυγες για παράδειγμα από το Αφγανιστάν, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι με την ενεργοποίηση του μηχανισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ηθικό ζήτημα, καθώς από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται πλέον λόγος για «κοινό ευρωπαϊκό χώρο προστασίας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν θα επανέλθει η συζήτηση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα διατηρηθεί η λογική του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και θα διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης, στοιχείο στο οποίο συμφώνησε και η Γερμανίδα υπουργός. Προειδοποίησε ωστόσο για το ενδεχόμενο η κατάσταση στο Αφγανιστάν να προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές προς στην Ευρώπη εντός του έτους – όπως και η οικονομική κρίση με τις αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και της ενέργειας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments