Οικονομία

ΕΚΤ: Σε πρώτο πλάνο η αντιμετώπιση του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Σε πρώτο πλάνο η αντιμετώπιση του πληθωρισμού
ΕΚΤ: Να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό προσπαθεί η ΕΚΤ μέσω του τερματισμού προγράμματος των ομολόγων όπως και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό προσπαθεί η ΕΚΤ μέσω του τερματισμού προγράμματος των ομολόγων όπως και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν διπλό αντίκτυπο στην οικονομία καθώς τροφοδοτούν τον πληθωρισμό μέσω κυρίως της εκτίναξης των τιμών ενέργειας και ορισμένων τροφίμων και άλλων πρώτων υλών,ενώ επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι πιο σημαντικό από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ο πληθωρισμός θα είναι δυσμενέστερες οι εξελίξεις μεσοπρόθεσμα και για την ανάπτυξη.

Ο φόβος αυτός είναι πιο έντονος σήμερα στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο και μπορεί να αυξηθεί κοντά σε διψήφια νούμερα έως τον Απρίλιο. Οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 4,5% και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε σε πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο ότι είναι αναγκαία μία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη. Οι αγορές αναμένουν συνολικά επτά αυξήσεις επιτοκίων, ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας η κάθε μία, στο ερχόμενο 12μηνο.

Τι προανήγγειλε η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ προανήγγειλε ότι είναι πιθανόν να ολοκληρώσει στο τρίτο τρίμηνο του 2022 τις αγορές ομολόγων μέσω του τακτικού προγράμματος της (APP), αν τα νεότερα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα κινείται πάνω από το 2% και το 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments