Ειδήσεις

Μάλτα: Ο “παράδεισος” των ξενιτεμένων

Μάλτα: Ο “παράδεισος”  των ξενιτεμένων

Πηγή Φωτογραφίας: Dreamstime, Newmoney

Νέα φίλτρα, πολύ πιο αυστηρά απ ότι ίσχυε έως σήμερα ετοιμάζεται να θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για χορήγηση "χρυσών" διαβατηρίων και βίζας. Ταυτόχρονα "κόβει" τους Ρώσους από τη σχετική λίστα.

Αυστηρότερους ελέγχους ετοιμάζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα προγράμματα χρυσών διαβατηρίων και βίζας , ακολουθώντας τη νέα (παλιά) λογική του πιο εντατικού ελέγχου που αναμένεται ν ακολουθήσουν πολλές χώρες εκτός Ευρώπης.

Το σίγουρο είναι ότι η Μάλτα και η Πορτογαλία δεν έχουν ν  ανησυχούν για τίποτα, εφόσον διατηρήσουν τα στάνταρ των τελευταίων χρόνων, αφού συγκαταλέγονται στις  κορυφαίες θέσεις της σχετικής λίστας της Henley and Partners (H&P), για  Επενδυτικά Προγράμματα Μετανάστευσης και η οποία δημοσιεύτηκε στο  «Forbes».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μάλτα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά  εμφανίζεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Προγράμματος Ιθαγένειας, ακολουθούμενη από άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Μεταξύ των χωρών που προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές ιθαγένειας , τουλάχιστον όπως αναφέρονται στο σχετικό κατάλογο, είναι η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία. Σε ψηλότερες θέσεις είναι μέρη της Σικελίας, της Καραϊβικής, των νησιών Φίτζι, της νοτιοανατολικής Ασίας  καθώς και η Ιορδανία με την Αίγυπτο.

«Η Μάλτα κατέχει την πρωτιά, με τη Χορήγηση Ιθαγένειας για Εξαιρετικές Υπηρεσίες με Κανονισμούς Άμεσων Επενδύσεων», εξήγησε η H&P σε δελτίο Τύπου. «Οι κανονισμοί επιτρέπουν τη χορήγηση ιθαγένειας μετά από περίοδο διαμονής 36 μηνών ή κατ’ εξαίρεση περίοδο διαμονής 12 μηνών».

Πρώτη η Πορτογαλία

Ένας άλλος δείκτης χωρών που προσφέρουν τα καλύτερα προγράμματα διαμονής τοποθετεί την Πορτογαλία.

«Η Golden Visa της Πορτογαλίας είναι μια βίζα διαμονής που εκδίδεται σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Πορτογαλία, όπως αγορά ακινήτων, επένδυση κεφαλαίου ή δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης», αναφέρει η ιστοσελίδα SchengenVisaInfo.com .

«Είναι μια γρήγορη διαδικασία για την απόκτηση μόνιμης διαμονής και υπηκοότητας σε μια χώρα της ΕΕ – μέσω της Χρυσής Βίζας, μπορείτε να γίνετε επιλέξιμοι για πορτογαλική υπηκοότητα σε μόλις πέντε χρόνια».

Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των «πιο σημαντικών προγραμμάτων κατοικίας ανά επένδυση στον κόσμο» μοιράζονται η Αυστρία και η Ιταλία, με την Ελβετία στην τρίτη.

Η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις της λίστας στη «χρυσή λίστα των κατοικιών» , μαζί με τις Ελλάδα, Μάλτα, Τζέρσεϊ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Καναδά,  Κύπρο,  Ιρλανδία.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη H&P ως τα πιο περιζήτητα επενδυτικά προγράμματα στον κόσμο», σημειώνει η SchengenVisa.

Η φετινή έκδοση επεκτάθηκε περαιτέρω και τώρα περιλαμβάνει ανάλυση και σύγκριση 40 προγραμμάτων, τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα.

Στοπ στα «χρυσά διαβατήρια» σε Ρώσους

«Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι θα λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τις πωλήσεις «χρυσού διαβατηρίου» σε πλούσιους Ρώσους ως μέρος μιας σειράς κυρώσεων κατά της Ρωσίας», αναφέρουν οι «Times  of  Malta» .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει συστάσεις σε όλα τα κράτη μέλη της σχετικά με άδειες παραμονής και ιθαγένεια στο πλαίσιο επενδυτικών προγραμμάτων. Επίσης , συζητά μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ για τα «χρυσά διαβατήρια», κοινούς κανόνες για «χρυσές βίζες» και άλλα αυστηρά μέτρα, όπως αυστηροί έλεγχοι ιστορικού. συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και των πηγών κεφαλαίων, υποχρεωτικών ελέγχων κατά των συστημάτων δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ και των διαδικασιών ελέγχου σε τρίτες χώρες.

Η βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων

Το Reuters αναφέρει ότι «η βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων είναι επί του παρόντος σχεδόν εξ ολοκλήρου άναρχη στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες εφαρμόζουν αυτά τα προγράμματα εδώ και χρόνια».

«Οι εταιρείες που αναπτύσσουν και προωθούν αυτά τα προγράμματα, όπως η Henley & Partners, θα αντιμετωπίζουν αυστηρές απαιτήσεις», συνεχίζει. «Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των νομοθετών, τα έσοδα που παράγονται από αυτά τα συστήματα θα φορολογούνται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει πρόταση που δηλώνει ότι «η ΕΕ πρέπει να τερματίσει τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια που επιτρέπουν στους πλούσιους να αποκτούν την υπηκοότητα της ΕΕ με αντάλλαγμα για επενδύσεις», κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Μαρτίου.

«Ο πήχης για αυτό που μετράει ως επένδυση ήταν πολύ χαμηλό για πάρα πολύ καιρό», αναφέρει μια νέα έκθεση του Κοινοβουλίου . «Η άδεια διαμονής στην ΕΕ θα πρέπει να απονέμεται μόνο σε άτομα που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και στους οποίους μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ότι είναι νόμιμοι επενδυτές χωρίς εγκληματικό υπόβαθρο».

Αυτά τα συστήματα χαρακτηρίζονται από την απαίτηση ελάχιστης ή μηδενικής φυσικής παρουσίας και προσφέρουν μια γρήγορη διαδικασία για τη λήψη του καθεστώτος διαμονής ή ιθαγένειας σε μια χώρα της ΕΕ . Η έκθεση που εκπονήθηκε από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου αποκαλεί τα συστήματα «απαράδεκτα από ηθική, νομική και οικονομική άποψη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments