Nέα της αγοράς

Ρέει το χρήμα προς τα «πράσινα» funds στη σκιά του πολέμου

Ρέει το χρήμα προς τα «πράσινα» funds στη σκιά του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Corporate Board Member - Windmesse.de - Investment Executive

Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία ενισχύει τα Green Energy funds- Νέες τοποθετήσεις 900 εκατ. δολ. μόνο την περασμένη εβδομάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί, μεταξύ άλλων, και σε μια έντονη στροφή προς την «πράσινη ενέργεια». Αν και η ενίσχυση των ΑΠΕ αποτελεί διακηρυγμένο στόχο τόσο της Ε.Ε., όσο των ΗΠΑ και γενικότερα των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κυρώσεις και η απόφαση απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέρνουν φρέσκο χρήμα προς τα Green Energy funds.

Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές έβαλαν πάνω από 886 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα σε μερικά από τα μεγαλύτερα funds που επενδύουν στην καθαρή ενέργεια, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έλαβαν μέτρα για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια είναι θεμελιώδης για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε το μπλοκ να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά του για την προσθήκη αιολικής και ηλιακής ενέργειας ώστε να υποκαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες έως το 2027. Παράλληλα, το αμερικανικό σχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία οδήγησε σε άνοδο των μετοχών των εταιρειών ηλιακής ενέργειας.

Εν μέσω της αναταραχής και της γεωπολιτικής έντασης, οι επενδυτές πρόσθεσαν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε δύο αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν τον S&P Global Clean Energy Index, το εισηγμένο στο Λονδίνο iShares Global Clean Energy UCITS ETF και το αντίστοιχο αμερικανικό iShares Global Clean Energy ETF. Μερικές από τις μεγαλύτερες συμμετοχές αυτών των αμοιβαίων κεφαλαίων περιλαμβάνουν τον κολοσσό ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems A/S και την εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας Enphase Energy Inc.

Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

«Ήταν ασυνήθιστες αυτές οι λίγες εβδομάδες για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και ως αποτέλεσμα η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη επιταχύνεται», δήλωσε σε σημείωμα της η Ameet Thakkar, αναλυτής της BMO Capital Markets στο Χιούστον.

Ακόμη, το Invesco Solar ETF κατέγραψε επιπλέον 265 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα και το Invesco Wilderhill Clean Energy ETF 119 εκατομμύρια δολάρια.

«Η εισβολή στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ευπάθεια της Ευρώπης στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Τα αιολικά και ηλιακά έργα μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα από τις ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις και βλέπουμε ισχυρή αύξηση της ζήτησης για τέτοιες τεχνολογίες το 2022-25» δήλωσε ο Ρομπ Μπάρνετ, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

Τα σχέδια της ΕΕ περιλαμβάνουν τη δημιουργία 480 GW αιολικής ενέργειας και 420 GW ηλιακής ενέργειας έως το 2030. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ΕΕ σχεδιάζει να επιταχύνει την ετήσια ανάπτυξη κατά 20% και να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης που εμποδίζουν μέχρι τώρα τις εταιρείες ΑΠΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments