Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φλερτ της Ρωσίας με τη χρεοκοπία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φλερτ της Ρωσίας με τη χρεοκοπία

Πηγή Φωτογραφίας: 123RF

Εφθασε η ώρα για  να φανεί αν η Ρωσία παίξει στη "ρουλέτα" το οικονομικό της μέλλον ή ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δίνοντας ηχηρό μήνυμα, στο εσωτερικό αλλά και σε όσους έχει ¨"απέναντι" για την οικονομική της αυτάρκεια.

Η Μόσχα πρέπει να πληρώσει σήμερα δύο «κουπόνια» αξίας 117 εκατ. δολαρίων και απειλεί να το κάνει με ρούβλια. Από αρκετούς αναλυτές, η 16η Μαρτίου χαρακτηρίστηκε ως η ημέρα που θα σηματοδοτήσει τη  χρεοκοπία της Ρωσίας. Η αντίστροφη μέτρηση είναι σε εξέλιξη…

Η χώρα καλείται να πληρώσει για την εξυπηρέτηση ομολόγων με ρήτρα το αμερικανικό νόμισμα. Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι είναι σε θέση να το κάνει.

Κυβέρνηση και κεντρική Τράπεζα άφησαν τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προσπαθήσουν να κάνουν μία «ντρίπλα». Αντί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια ή ευρώ, θα προσφέρουν στους πιστωτές – τουλάχιστον όσους προέρχονται από τις χώρες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «μη φιλικές» – τα αντίστοιχα ποσά σε ρούβλια, με βάση την τρέχουσα επίσημη ισοτιμία.

“Αντίποινα” στις κυρώσεις η πληρωμή σε ρούβλια!

Το επιχείρημά τους είναι απλό: “Στο πλαίσιο των κυρώσεων, μας έχετε «παγώσει» μεγάλο τμήμα των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων – περίπου τα μισά από τα 640 δισ. δολάρια που θεωρητικά διέθετε η Ρωσία πριν τον πόλεμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις – τότε και εμείς έχουμε το δικαίωμα να σας πληρώσουμε στο δικό μας νόμισμα, που είναι διαθέσιμο”. Κι αυτό εμπεριέχει και το εξής μήνυμα: “Εάν θέλετε να λάβετε τα χρήματά σας βάσει συμβολαίων, απελευθερώστε τα διαθέσιμά μας, ειδάλλως αρχίστε να συνηθίζετε στην ιδέα να χάσετε αρκετά χρήματα”.

Οι οίκοι αξιολόγησης, βεβαίως, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να… φάνε την «ντρίπλα». Γι’ αυτό και, όπως ξεκαθάρισε χθες η Fitch, ενδεχόμενη προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ρωσίας σε ρούβλια θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, μετά και την πάροδο της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, η οποία θα ξεκινήσει να μετρά από σήμερα.

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει νωρίτερα τη Ρωσία σε χρεοκοπία: Η άρνηση της να καταβάλει στους ξένους πιστωτές της «κουπόνια» με ρήτρα το εγχώριο νόμισμα στις 2 Μαρτίου. Κάτι που σημαίνει πως η περίοδος των 30 ημερών έχει αρχίσει ή δη να μετρά για εκείνη την περίπτωση και σήμερα ενδέχεται να προστεθεί μία δεύτερη.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που κάνει αρκετούς αναλυτές να θεωρούν «αναντίστρεπτη» την πορεία της Ρωσίας προς τη χρεοκοπία και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να δηλώνει πρόσφατα ότι το σενάριο αυτό δεν είναι πλέον απίθανο.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει ότι η σημερινή συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με εκείνη του 1998, καθώς τώρα τα χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι άλλοι οι λόγοι – οι κυρώσεις – που δεν επιτρέπουν την «κανονικότητα». Προειδοποιεί δε ότι αυτοί που θα χάσουν περισσότερο θα είναι η Δύση και οι πιστωτές της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments