Πολιτική

H Αυστρία δείχνει το δρόμο – Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η ανάγκη για την ενίσχυση του testing

H Αυστρία δείχνει το δρόμο – Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η ανάγκη για την ενίσχυση του testing
Ο Σπύρος Καπράλος γράφει στο pagenews.gr για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την ανάγκη για την ενίσχυση του testing - Το παράδειγμα της Αυστρίας

Η αύξηση των κρουσμάτων Covid στη χώρα κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία. Στην Ελλάδα το ποσοστό του εμβολιασμού έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα μπορούσε σίγουρα να ήταν υψηλότερο, αλλά έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας, με τους πολίτες που έχουν επιλέξει να κάνουν έγκαιρα την ενισχυτική δόση. Παράλληλα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αύξηση των tests κυρίως στο επόμενο διάστημα, οπότε και θα ξεκινήσει σταδιακά η έναρξη της τουριστικής περιόδου, ως μέσο για την αντιμετώπιση της διασποράς και την αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, στην Ελλάδα καταγράφονται δύο στρεβλώσεις.

Η πρώτη σχετίζεται με την υψηλή τιμή των PCR tests που κυμαίνεται στα 47 ευρώ ακόμα και μετά την επιβολή πλαφόν, αλλά και η χρέωση των επιπλέον self tests, όταν σε περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία οι μαθητές επιβάλλεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο να επωμιστούν, πέρα των δύο tests που καλύπτει το κράτος. Ας πάρουμε όμως το παράδειγμα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, όπως είναι η Αυστρία, με τα ίδια πληθυσμιακά χαρακτηριστικά με τη δική μας. Μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως από την 1η Απριλίου θα διατεθούν πέντε PCR και πέντε Rapid tests σε κάθε πολίτη δωρεάν το μήνα, δημιουργώντας μ’ αυτόν τρόπο ένα ασφαλή μηχανισμό αντιμετώπισης του ιού, αλλά και πρόληψης.

Με άλλα λόγια οι Αυστριακοί έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εξέταση ανίχνευσης του ιού την ώρα που στην Ελλάδα χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να υποβληθεί σε ένα PCR. Σε μία χρονική συγκυρία δε που η αύξηση του πληθωρισμού, αλλά η εκτόξευση της ακρίβειας πλήττουν το εισόδημα κυρίως της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το παραπάνω παράδειγμα για το πως μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζει το θέμα των tests, θα μπορούσε να αποτελέσει τροφή για σκέψη στην Κυβέρνηση, η οποία, για να μην την αδικούμε, έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από εδώ και στο εξής, η διασπορά του ιού θα αντιμετωπιστεί επαρκώς είτε με την τήρηση των μέτρων, είτε με ένα οργανωμένο, χωρίς κόστος για τους πολίτες μηχανισμού ελέγχου για τον ιό. Είναι η ώρα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με δράσεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Σπύρος Καπράλος είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments