Πολιτική

Γιάννης Τσακίρης για ΕΣΠΑ: Στόχος η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων

Γιάννης Τσακίρης για ΕΣΠΑ: Στόχος η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων
Γιάννης Τσακίρης για ΕΣΠΑ: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης μιλώντας από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις το 2021-2027.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης μιλώντας από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις το 2021-2027. “Η σημερινή συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου του ΕΣΠΑ είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που βρίσκει τη χώρα μας, στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης.

Ποιες οι βασικές επιδιώξεις

“Με το παρόν σχέδιο νόμου, επιχειρείται ως πρωταρχικό μας μέλημα η αντιμετώπιση όλων των δυσλειτουργιών που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, με την αξιοποίηση και των ευκαιριών που αναδεικνύονται με τους νέους Κανονισμούς της ΕΕ, με βασικές επιδιώξεις

  • την αποτελεσματική διάχυση των ενωσιακών πόρων,

  • την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων,

  • την έγκαιρη ωρίμανση των έργων, δράσεων και Προγραμμάτων,

  • τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και

  • την εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής υποστήριξης ειδικών ομάδων δικαιούχων, δήμων ή μεγάλων δικαιούχων, σε συγκεκριμένους τομείς υλοποίησης δράσεων.

Κυριότερος στόχος μας όμως αποτελεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας αλλά και απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης και εκταμίευσης των επιχορηγήσεων” δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

  • Θεσπίζεται Συμβούλιο Παρακολούθησης και Συντονισμού ΕΣΠA με αποστολή το συντονισμό των Ταμείων και των συνεργειών και της συμπληρωματικότητάς τους.

  • Δημιουργείται νέα Ειδική Υπηρεσία για τη διαχείριση του Προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων». Ενώ προχωρούμε στη δέσμευση συγκεκριμένου ποσού για τη χρηματοδότηση δράσεων υποστήριξης (capacity building).

  • Αναδιαρθρώνεται η Εθνική Αρχή Συντονισμού. Προχωρούμε στη συγχώνευση των υπαρχουσών υπηρεσιών αλλά και στη δημιουργία νέων υπηρεσιών με στόχο την ενδυνάμωση του συντονισμού για την ενισχυμένη υποστήριξη των Περιφερειών, των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, αλλά πάνω από όλα των δικαιούχων

  • Διατηρούνται όλες οι Επιτελικές Δομές στα Υπουργεία που υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, θέτοντας όμως περιορισμό για μία δομή ανά Υπουργείο, που βλέπετε Κύριες και Κύριοι της αντιπολίτευσης διάθεση να βολέψουμε ημετέρους όπως λέγατε τόσο καιρό στις επιτροπές;

  • Απλοποιείται η διαδικασία εξειδίκευσης των προγραμμάτων, για την οποία δεν απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος ενώ δίνεται έμφαση στον προγραμματισμό των προσκλήσεων και στην έγκαιρη δημοσίευσή τους.

  • Προχωρούμε σε πλήρως ψηφιοποιημένες διαδικασίες, δημιουργώντας διαλειτουργικά πληροφοριακά συστήματα για περισσότερη Διαφάνεια , ξαναλέω ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

  • Δεν θα απαιτείται ΥΑ/ΚΥΑ για τη σύσταση νέων χρηματοδοτικών μέσων, για αμεσότερη στήριξη της κοινωνίας.

  • Οι πληρωμές στους δικαιούχους των προγραμμάτων δεν θα υπόκεινται σε αφαίρεση, ή παρακράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και θα καταβάλλονται με προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments