Διεθνή

Ουκρανία: Έγιναν οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιών Ρώσων στην Ελλάδα

Ουκρανία: Έγιναν οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιών Ρώσων στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ουκρανία: Ξεκίνησαν και στην Ελλάδα οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι κυρώσεις από την Δύση πέφτουν βροχή. Η Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζει τις κυρώσεις περί δέσμευσης των περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών στην χώρα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε υποθηκοφυλακεία έχει διαβιβάσει η Αρχή για το Ξέπλυμα τον κατάλογο με τους Ρώσους ολιγάρχες που έχει καταρτίσει η ΕΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν έλεγχοι για όσους απ’ αυτούς έχουν ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία και θα δεσμευθούν.

Ποιοι είναι στην λίστα

Ηδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην λίστα συγκαταλέγονται τουλάχιστον δύο ιδιώτες, Ρώσοι υπήκοοι, που φέρονται να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ενώ μια από τις ελληνικού ενδιαφέροντος καταχωρήσεις στην λίστα λέγεται ότι είναι και η εταιρτεία εξαγωγών στρατιωτικών προιόντων Rosobonoexport, η οποία έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου της, Alexander Mikheev, βρίσκεται στο σχετικό κατάλογο.

Τι ισχύει βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνολικά, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσοι υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι 893 φυσικά πρόσωπα & 60 νομικές οντότητες (εταιρείες και οργανώσεις). Ο σχετικός κατάλογος ξεκίνησε να καταρτίζεται το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και έκτοτε εμπλουτίζεται ανάλογα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρώτη λίστα προσώπων της ΕΕ ανακοινώθηκε μετά τις 24 Φεβρουαρίου και έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς με φυσικά πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με το ρωσικό καθεστώς.

Ανάμεσα στα ονόματα ξεχωρίζουν αυτό του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς για τον οποίο αναφέρεται ότι «έχει προνομιακή πρόσβαση στον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν» καθώς και ότι η σχέση του με τον ηγέτη της Ρωσίας τον βοήθησε να διατηρήσει τον πλούτο του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments