Διεθνή

Τίμερμανς: “Ναι στο λιγνίτη αλλά για λίγο και με μέτρο…”

Τίμερμανς: “Ναι στο λιγνίτη αλλά για λίγο και με μέτρο…”

Πηγή Φωτογραφίας: spiegel, twitter

Τη στροφή στο λιγνίτη, ως βραχυπρόθεσμο μέτρο για την συντομότερη δυνατή απορωσοποίηση" της Δύσης από τη Μόσχα και την άμεση αντιμετωπίση της ενεργειακής κρίσης εξετάζουν πολλές χώρες της Ευρώπης.

Αλλάζει στάση η Ευρώπη για τον λιγνίτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτείνει την ενεργειακή κρίση, οι τάσεις απεξάρτησης χωρών της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο πληθαίνουν και η συζήτηση για λύσεις που μπορεί να δώσει ο λιγνίτης βγαίνει από το “χρονοντούλαπο”…

Ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε ότι οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε λιγνίτη ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

«Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτήν την κατάσταση» τόνισε ο Φρανς Τίμερμανς στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today, φέρνοντας τη κουβέντα για τον λιγνίτη σε πρώτο πλάνο.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εννοώ ότι η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», δήλωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που επικρατούν παγκοσμίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την σφοδρή επιρροή της στο θέμα της ενέργειας.

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και να μεταβούν κατόπιν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική» σημείωσε ο Τιμερμανς,

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο.

Μια «βραχυπρόθεσμη επιλογή» θα ήταν η μετάβαση από την ηλεκτρική ενέργεια φυσικού αερίου μέσω της «αυξημένης χρήσης του στόλου της Ευρώπης με καύση λιγνίτη ή με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, εντός των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ενέργειας με αέριο», ανέφερε.

Ορισμένες χώρες κοιτάζουν ήδη μια στροφή πίσω στον λιγνίτη. Όπως μεταδίδει το Politico, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε στους νομοθέτες της χώρας την περασμένη εβδομάδα ότι «οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν ξανά για να καλύψουν τυχόν ελλείψεις βραχυπρόθεσμα» ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Ο Τίμερμανς σημείωσε ότι ενώ ορισμένες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να κάψουν τώρα λιγνίτη, η απάντηση δεν θα πρέπει «να επιβραδύνει τη μετάβασή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε τον άλλο θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε, που είναι η κλιματική κρίση».

Έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία εκπονεί σχέδια για να ενισχύσει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο υπουργός Κλίματος και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ  δεν απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και των πυρηνικών στη χώρα, δηλώνοντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι «δεν υπάρχουν ταμπού».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της πυρηνικής εξόδου δεν θα βοηθούσε στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου, καθώς οποιαδήποτε παράταση πέραν του τρέχοντος έτους θα εγείρει σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και εφοδιασμού και ότι ο περισσότερος λιγνίτης δεν αποτελεί εναλλακτική, καθώς η Γερμανία εισάγει το ήμισυ του λιγνίτη της από τη Ρωσία”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments