Οικονομία

ΔΝΤ Ελλάδα: Πώς θα γίνει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία – Οι ημερομηνίες ορόσημα

ΔΝΤ Ελλάδα: Πώς θα γίνει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία – Οι ημερομηνίες ορόσημα
ΔΝΤ Ελλάδα: Την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα το οικονομικό επιτελείο ενώ από εβδομάδα ξεκινά και η τελική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα το οικονομικό επιτελείο ενώ από εβδομάδα ξεκινά και η τελική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος της συζήτησης μεταξύ (ΕΚΤ, ESM) και του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές εκκρεμότητες για να διευκολυνθεί η απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από το Eurogroup, αλλά και από την Κομισιόν για την «έξοδο» και για τις 2 «δόσεις» από τον ESM. Ο στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι η έξοδος έως τον Ιούνιο του 2022.

Το τελικό «ok» έδωσε και η Γερμανία για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Το τελικό «οκ» έδωσε και η Βουλή της Γερμανίας για πρόωρη εξόφληση του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αλλά και των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον ΟΔΔΗΧ, την Κομισιόν, το ESM έχει δοθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί ένας “οδικός χάρτης” που αφορά τις πληρωμές του ελληνικού Δημοσίου.

Ο ESM στο πόρισμά του αναφέρει πως η κίνηση αυτή «δεν θέτει σε κίνδυνο την υγιή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της Ελλάδας, δημιουργεί οριακά χρηματοδοτικά οφέλη για τη χώρα και δεν αποδυναμώνει τα δικαιώματα των πιστωτών EFSF/ESM. Ταυτόχρονα στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας».

Πράσινο φως και από το Eurogroup

To Eurogroup το Φεβρουάριο είχε εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, καθώς και μέρος των διμερών δανείων GLF με ευρωπαϊκές χώρες.”Σήμερα, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησής” είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.

Μόλις 1,8 δισ. ευρώ έχουν απομείνει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα για τα δάνεια που πήρε το 2010. Τα άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ. Μπορεί τα 7,1 δισ ευρώ να φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα 340 δισ. συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά είναι εξόχως σημαντικά για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.

Το κλίμα πριν τη συνάντηση της Δευτέρας

Ο ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να διαμορφώσει ένα θετικό για την κυβέρνηση κλίμα μέσα και από μία διαδικασία επικοινωνίας της προόδου που έχει επιτευχθεί προς τα όργανα της ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα

Πλέον απομένουν τρεις αξιολογήσεις της οικονομίας και άλλες δύο δόσεις, 747 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, για Δεκέμβριο του 2021 και Ιούνιο του 2022. Επειδή όμως η πρώτη δόση καθυστέρησε και έχει μείνει σε εκκρεμότητα, εξετάζεται να μη χρειαστεί να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2022 για να εκταμιευθεί, αλλά να πάει «πακέτο» με τη δόση του προσεχούς Ιουνίου και η χώρα να λάβει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. H μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς άλλες δεσμεύσεις όπως η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης έχουν ενταχθεί με τη μορφή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το βάρος στη 12η αξιολόγηση

Η 12η αξιολόγηση, που θα γίνει εξ αποστάσεως, θα είναι μία από τις τελευταίες «δοκιμασίες». Θα εκκινήσει με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στο τέλος Σεπτεμβρίου και των επικεφαλής δέκα ημέρες αργότερα και ο βαθμός δυσκολίας της θα είναι πιο αυξημένος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments