Οικονομία

Χρηματιστήριο: Σε στάση αναμονής και με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

Χρηματιστήριο: Σε στάση αναμονής και με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής
Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και στις αποφάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια είναι τα χρηματιστήρια.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και στις αποφάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια είναι τα χρηματιστήρια. Σε εσωτερικό του σημείωμα, ο Filippo Taddei, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη, αναμένει μία απάντηση με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα γύρω από τα ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και μία με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα γύρω από την επιτάχυνση της διαφοροποίησης για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τη Ρωσία.

Από τη μεριά του ο Sam Dart επικεφαλής ανάλυσης για το φυσικό αέριο στην Goldman Sachs, αναμένει και μια ανακοίνωση γύρω από την ενεργειακή συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των προμηθειών LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τι δείχνουν οι δείκτες σε εγχώριο επίπεδο

Σε επίπεδο εγχώριας οικονομίας επιβλήθηκε από τη μεριά της κυβέρνησης έκτακτη εισφορά που αγγίζει το 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών του κλάδου ενέργειας (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ). Ωστόσο υπήρξε, σημείωση ότι οι ΑΠΕ βρίσκονται εκ των προτέρων εκτός του «κάδρου» για τον έλεγχο τυχόν υπερκερδών, καθώς επιστρέφουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) τα έσοδα από τη συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία ξεπερνούν τις εγγυημένες τιμές τους. Ενδεικτικά, η μετοχή της Mytlineos καταγράφει ήπια άνοδο 0,14% στα 14,26 ευρώ, της ΔΕΗ εξίσου στα 7,35 ευρώ, των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 0,14% στα 7,14 ευρώ και της Τέρνα Ενεργειακής σημειώνει άνοδο 0,13% στα 15,04 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments