Διεθνή

Ηγετική παρέμβαση – αποκάλυψη Μακρόν: Η Κομισιόν επιφορτισμένη για μείωση της τιμής του φυσικού αερίο

Ηγετική παρέμβαση – αποκάλυψη Μακρόν: Η Κομισιόν επιφορτισμένη για μείωση της τιμής του φυσικού αερίο

Πηγή Φωτογραφίας: Huffinghtonpost

Ηγετική παρέμβαση – αποκάλυψη Μακρόν: Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για τα λόγια του Μακρόν αναφορικά με το φυσικό αέριο

«Το καταλληλότερο θεσμικό όργανο για να επιτύχει τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου». Με αυτά τα λόγια, ο Εμμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να πραγματοποιήσει ομαδικές αγορές φυσικού αερίου.

«Οι ομαδικές αγορές, η ικανότητα να καθορίζονται από κοινού μακροπρόθεσμα συμβόλαια, είναι το καλύτερο μέσον για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, δώσαμε στην Επιτροπή εντολή να το πράξει», σύμφωνα με το μοντέλο των ομαδικών αγορών αντιφλεγμονωδών εμβολίων Covid – 19, είπε, καθώς είναι πλέον γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας.

Διευκρινίζεται ότι, με βάση την Συνθήκη της Λισσαβώνας, η συνήθης νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί τους τρεις θεμελιώδεις θεσμούς της Ένωσης. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτοί τρεις θεσμοί είναι γνωστοί ως το «θεσμικό τρίγωνο» της ευρωπαϊκής θεσμικής αρχιτεκτονικής.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει την πρότασή της στο  Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο μπορούν να υιοθετήσουν, να απορρίψουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές πως, πως στην κρίσιμη αυτή περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου, ο ρόλος της Επιτροπής  αναβαθμίζεται ουσιαστικά, όπως δήλωσε ο Μακρόν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments