Πολιτισμός

Πινακοθήκη Wollongong: Ένας από τους βασικούς δωρητές ήταν συνεργάτης των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πινακοθήκη Wollongong: Ένας από τους βασικούς δωρητές ήταν συνεργάτης των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: Traveller.com.au

Πινακοθήκη Wollongong: Πρόκειται για τον Λιθουανό Μπρόνιους «Μπομπ» Σρεντέρσας, ο οποίος το 1950 μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην πινακοθήκη Wollongong της Αυστραλίας η ανακάλυψη πως ένας από τους βασικούς δωρητές υπήρξε συνεργάτης των ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη Δευτέρα, ο Guardian αποκάλυψε τα αποτελέσματα μιας τετραετούς έρευνας από τον πρώην τοπικό σύμβουλο Μιχαήλ Σαμαρά που έλαβε έγγραφα που φαινόταν να δείχνουν ότι ο Σρέντερσας συνεργαζόταν με την υπηρεσία πληροφοριών των Waffen SS, γνωστή ως Sicherheitsdienst (SD).

Πρόκειται για τον Λιθουανό Μπρόνιους «Μπομπ» Σρεντέρσας, ο οποίος το 1950 μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης.

Η περίπτωση να απομακρυνθούν

Παρότι δούλευε ως σιδηρουργός, ο Σρεντέρσας κατάφερε κάπως να συγκεντρώσει μια σεβαστή συλλογή τουλάχιστον 100 έργων, τα οποία τελικά δωρίστηκαν στο μουσείο. Παρ’ όλα αυτά, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, ανακαλύφθηκε πως εκείνος είχε υπηρετήσει στην ασφάλεια κατά τη ναζιστική κατοχή στη Λιθουανία, σε τμήμα μάλιστα διαβόητο για τη δολοφονική δράση του ενάντια στους Εβραίους.

«Εάν αυτό το άτομο έχει όντως ξεγελάσει την κοινότητα, θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα από το συμβούλιο για να διασφαλιστεί ότι θα απομακρυνθεί από την πινακοθήκη του Wollongong – είναι το λιγότερο που αξίζει στη καλλιτεχνική κοινότητα», είπε ο Bark.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments