Άποψη

Ανεβαίνοντας…τρέχοντας στο Γολγοθά!

Ανεβαίνοντας…τρέχοντας στο Γολγοθά!

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr αναφερόμενος στο διάστημα των 70 ημερών που έχει να διανύσει η Κυβέρνηση, κατά το οποίο πρέπει και να διασκεδάσει την ανησυχία των Πολιτών και να διαφυλάξει την ευστάθεια των δημοσιονομικών.

Ξεκινώντας από τα μέσα της Σαρακοστής, που είμαστε αυτές τις ημέρες, και μέχρι να φθάσει στην… «ανάσταση», η Κυβέρνηση έχει να ανέβει ένα Γολγοθά, σχεδόν 70 ημερών, μέχρι τα τέλη Μαΐου. Κάπου εκεί υποτίθεται η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει (λέει…) τις αποφάσεις της για την ενεργειακή κρίση.

Όμως μέχρι τότε, η Κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να περιμένει. Και θ’ ανέβει το…γολγοθά τρέχοντας! Τέτοια καψόνια, ούτε σε…εκπαίδευση λοκατζήδων. Διότι, θα πρέπει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, να έχει υλοποιήσει μια σειρά μέτρων και κινήσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Κατώτατος μισθός

Το –σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα- πιο «μακρινό μέτρο» (αλλά μόλις σε 35 ημέρες), η υλοποίηση του οποίου τοποθετείται την 1η Μαΐου είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι εργοδοτικοί φορείς εμφανίζονται άπαντες θετικοί στην αύξηση, αν και θέλουν να αποφύγουν αυξήσεις σε μη μισθολογικό κόστος. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι οι περισσότερες «προτάσεις» των εργοδοτών κινούνται γύρω από μια αύξηση 6-8%, ήτοι από τα 663 που έγινε την 1η Ιανουαρίου του 2022, να ανέλθει γύρω στα 700 με 710 ευρώ.

Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα σταθμίσει τόσο την εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας, όσο και τα στοιχεία που θα του δώσει το οικονομικό επιτελείο. Ιδίως τα τελευταία είναι καθοριστικά, καθώς τα σενάρια που επεξεργάζονται λαμβάνουν υπόψη τους τρείς φόβους: η αύξηση του εργοδοτικού κόστους είτε να οδηγήσει σε αύξηση τιμών, είτε σε απολύσεις, είτε σε λουκέτα. Και εννοείται ότι τίποτε από αυτά δεν θέλει η Κυβέρνηση σε μια περίοδο που η ανεργία είναι μεν ψηλά, αλλά μειώνεται, ενώ ανοίγουν και νέες επιχειρήσεις, έστω και ατομικές…

Καίει η ενέργεια

Μέχρι την ανακοίνωση όμως του νέου κατώτατου μισθού, η Κυβέρνηση έχει να περάσει από τα…καυδιανά δίκρανα της ενεργειακής κρίσης! Όπως φάνηκε στις Βρυξέλλες, τα κράτη-μέλη θα αργήσουν να λάβουν αποφάσεις κι έτσι η Αθήνα θα πρέπει να αυξήσει την ταχύτητα των αντιδράσεων και των αποφάσεων της. Δεν έπεσε κάποιος από τα σύννεφα

στο Μαξίμου. Η θέση παραμένει σταθερή, έτσι όπως εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό: «Είναι η ώρα τη συντονισμένης δράσης της Ευρώπης. Η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές».

Έως ότου ληφθούν αποφάσεις στις Βρυξέλλες, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

– Εντατικοποίηση ελέγχων και ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών.

– Υλοποίηση εξαγγελιών για βενζίνη και ενέργεια.

– Νομοθετικές πρωτοβουλίες.

– Σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Κατά πάσα πιθανότητα, την άλλη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο στρατηγικό σχέδιο για την ενεργειακή ενίσχυση της χώρας. Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει η έρευνα για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε πέντε θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και το Ιόνιο. Κάποιοι θα ήθελαν, οι ανακοινώσεις πέρα από φυσικό αέριο να περιλαμβάνουν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και η κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καθιστά πλέον αυτού του είδους τη μετάβαση μάλλον μια πολυτελή σκέψη για την Ευρώπη, η οποία έχει ανάγκη από άμεσες λύσεις.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Στο επίπεδο των ελέγχων, έχουν διαπιστωθεί περίπου 1000 παραβάσεις, ενώ σε 48 περιπτώσεις αισχροκέρδειας έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις πρόστιμα ύψους 1,5 εκατομμυρίου. Πρόσφατα επεβλήθη πρόστιμο «μαμούθ» 647.000 σε αλυσίδα σουπερ μάρκετ, η οποία πωλούσε με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους. Σ΄αυτό το πεδίο ελέγχου εντάσσεται και ο «κόφτης» που μπαίνει στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Επίσης, εδώ και λίγες ημέρες εγκρίθηκε η στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων έτσι ώστε αφενός να υπάρχει ενημέρωση για τα αποθέματα της χώρας, και αφετέρου μία δικλείδα για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες (για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο). Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Τα υπερκέρδη

Εννοείται ότι η κορωνίδα των ελεγκτικών παρεμβάσεων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας. Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- θα φέρει διάταξη με την οποία το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Στο 90% των υπερκερδών θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον

Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την στοχευμένη ανακούφιση των βαριά πληττόμενων από τις επιπτώσεις των κρίσεων. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και θα κινηθεί με βάση αυτό το πόρισμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι «καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών γιατί απλούστατα δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία».

Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιδότηση της βενζίνης.

Και ο φόβος της επισιτιστικής κρίσης!

Με όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση εκτιμά ότι κάνει σημαντικά βήματα σε μια δυσμενέστατη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με συνθήκες και ανατιμήσεις πρωτόγνωρες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αναμένοντας τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν στο εθνικό πεδίο. Η βεντάλια με την τετραπλή παρέμβαση που αναφέρθηκε πιο πάνω δεν είναι η μόνη, ούτε η τελευταία. Άλλωστε, οι επιδοτήσεις στην ενέργεια όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά διευρύνονται.

Το βλέμμα της κυβέρνησης, πάντως, πέρα από τις πληγές που αφήνει η πανδημία και που δημιουργούν ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, στρέφεται και σ’ ένα μελλοντικό πιθανό κίνδυνο: την επισιτιστική κρίση. Στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το θέμα. Η Ευρώπη ανησυχεί.

Στην Ελλάδα, πρόβλημα αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει, ασχέτως αν κάποιοι θέλουν να αισχροκερδήσουν και «στοκάρουν» αγροτικά προϊόντα (γι αυτό και ζητήθηκε η καταγραφή των αποθεμάτων). Πλην όμως, ο Πρωθυπουργός έχει σημάνει συναγερμό. Γι αυτό και σήμερα στη μία το μεσημέρι έχει συγκαλέσει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.

Όπως όλα δείχνουν η…Μεγάλη Εβδομάδα της Κυβέρνησης θα είναι…μακράς διαρκείας και γεμάτη με διλήμματα που απαιτούν αποφάσεις…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments