Οικονομία

Ακίνητα: Αδειάζει η κλεψύδρα για «φθηνές» μεταβιβάσεις και διορθώσεις στο Ε9

Ακίνητα: Αδειάζει η κλεψύδρα για «φθηνές» μεταβιβάσεις και διορθώσεις στο Ε9
Ακίνητα: Αδειάζει η κλεψύδρα και λήγει την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 η δυνατότητα για τους φορολογούμενους

Αδειάζει η κλεψύδρα και λήγει την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 η δυνατότητα για τους φορολογούμενους που πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες αλλά και για όσους θέλουν να προσθέσουν, να διαγράψουν ακίνητα ή να διορθώσουν λάθη.

Ποιους αφορά

Πιο συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαρτίου 2022 λήγει η προθεσμία για:

  • 1. Υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτές υποθέσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων για τις οποίες έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις στην Εφορία έως 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει να σπεύσουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές προκειμένου να αποφύγουν έξτρα φόρο. Όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα δοθεί νέα παράταση. Η προθεσμία αυτή αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών. Από την 1η Απριλίου 2022 τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να δοθεί παράταση στην έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
  • 2. Τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τσεκάρουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 και να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ακίνητα ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στα τετραγωνικά, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τον όροφο, την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατάσταση του ακινήτου τα οποία κοστίζουν ακριβά καθώς αυξάνουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης όσοι είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2021 (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές κ.α) θα πρέπει να τις να αποτυπώσουν στο έντυπο και να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία και επιπλέον χρεώσεις για ανακριβείς δηλώσεις.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments