Ελλάδα

Κεντρικός κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας “Science Agora” δημιουργήθηκε από πέντε επιστημονικά ιδρύματα

Κεντρικός κόμβος μεταφοράς τεχνολογίας “Science Agora” δημιουργήθηκε από πέντε επιστημονικά ιδρύματα
Δύο πανεπιστήμια της χώρας και τρία ερευνητικά Ιδρύματα συνέπραξαν για την ίδρυση του νέου Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας «Science Agora»

Δύο πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τρία ερευνητικά Ιδρύματα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ) συνέπραξαν για την ίδρυση του νέου Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας «Science Agora».

Μέσω της δικτύωσης τους φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη.

Μέσω του κόμβου «Science Agora» θα αξιοποιείται η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για τους ερευνητές, τα ιδρύματα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Περισσότεροι από 10.000 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη σύμπραξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, που είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Η διαγραφόμενη δυναμική της πρωτοβουλίας είναι εξαιρετικά μεγάλη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερευνητικές ομάδες των ιδρυμάτων αυτών συμμετέχουν την τελευταία πενταετία σε εκατοντάδες διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των πέντε ιδρυμάτων και τα υπάρχοντα Κέντρα Επιχειρηματικότητας διασυνδέονται πλέον με στόχο την υποστήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ίδρυση τεχνοβλαστών, την επιχειρηματική επιτάχυνση, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τη μετέπειτα προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων οι πρόεδροι και πρυτάνεις των πέντε ιδρυμάτων και οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας παρουσίασαν το σκεπτικό πίσω από την ίδρυση και τον ρόλο που προσδοκά να διαδραματίσει το Science Agora.

Όπως ανέφεραν, η σύμπραξη δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και διασφαλίζει:

– Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση.

– Την επικοινωνία και διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών ομάδων που έχουν διεπιστημονική προσέγγιση και συμπληρωματικές δεξιότητες.

– Την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών, ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μίας ιδέας (proof-of-concept).

– Την αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες, τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments