Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα: Ανοιχτό παράθυρο από την κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα: Ανοιχτό παράθυρο από την κυβέρνηση
Κυριάκος Μητσοτάκης για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα: Συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις δήλωσε ο πρωθυπουργός τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Ανοιχτό παράθυρο» άφησε η κυβέρνηση στο να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ώστε να βοηθήσει τα νοικοκυριά που ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» σημείωσε «Η μείωση του ΦΠΑ είναι στη φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει. Έχει κόστος και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση».

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο του προστίμου που μας επιτρέπει ο νόμος. Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πραγματικότητα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: 4 δις. κατά του πληθωρισμού

Συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις δήλωσε ο πρωθυπουργός τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα
  • με την επιδότηση των καυσίμων
  • ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας.

“Προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και σε αυτές θα προστεθούν και άλλες” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την επάρκεια της αγοράς

Σχετικά με τους παραγωγούς και την επάρκεια της αγορά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, θα υπάρχουν και σε αυτόν τον τομέα μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Προς το παρόν όμως δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας”.

Επίδομα ακρίβειας: 324 εκατομμύρια ευρώ σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments