Διεθνή

Δήμαρχος Μελιτόπολης: Συγκλονιστική περιγραφή για τις 5 μέρες απαγωγής του από Ρώσους

Δήμαρχος Μελιτόπολης: Συγκλονιστική περιγραφή για τις 5 μέρες απαγωγής του από Ρώσους

Πηγή Φωτογραφίας: kyivpost

Στη Γαλλία βρίσκεται ο Δήμαρχος Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ ο οποίος στις 11 Μαρτίου έπεσε θύμα απαγωγής από Ρώσου στρατιώτες και κρατήθηκε επί 5 ημέρες σε συνθήκες αιχμαλωσίας
Τις πέντε ημέρες της αιχμαλωσίας του στα χέρια Ρώσων στρατιωτών αφηγήθηκε ο Δήμαρχος Μελιτόπολης, στο γαλλικό BFMTV.

Στις 11 Μαρτίου, ο Ιβάν Φεντόροφ απήχθη από δώδεκα Ρώσους στρατιώτες, προτού αφεθεί ελεύθερος πέντε ημέρες αργότερα. Συνοδευόμενος από μια ουκρανική αντιπροσωπεία, ο δήμαρχος της Μελίτοπολης – μιας πόλη 150.000 κατοίκων στη νότια Ουκρανία – βρίσκεται επί του παρόντος στο Παρίσι για να μεταφέρει την κόλαση που έχει βιώσει.

Επιμένει ότι ο πόλεμος ξεκίνησε στη Μελίτοπολη ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου περίπου στις 5 το πρωί, «όταν όλη η πόλη κοιμόταν» και πρώτος στόχος του ρωσικού στρατού ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο, περίπου «200 μέτρα από τα σπίτια». “Για δύο εβδομάδες, ήμασταν σε κατάσταση κατοχής”, ανέφερε.

Θύμα “ψυχικής βίας”

Ο Ιβάν Φεντόροφ υπέφερε όπως είπε, κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, από “ψυχική βία”. “Πέντε στρατιώτες ήταν μαζί μου στην αίθουσα ανακρίσεων”, θυμάται. “Δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένοι. Δεν ήξεραν τίποτα για την Ουκρανία και τη Μελιτόπολη. “Άκουσα στα διπλανά κελιά  τις κραυγές από τα βασανιστήρια και κατάλαβα το βαθμό βίας τους επειδή οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν σημασία γι αυτούς”.

Θυμάται επίσης, ότι έλεγαν ότι ήθελαν να απελευθερώσουν την πόλη από τους Ναζί, ότι ήθελαν να υπερασπιστούν τη ρωσική γλώσσα.

Ρωσική προπαγάνδα

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους δεσμοφύλακές του, ο δήμαρχος της Μελίτοπολ εξηγεί ότι απάντησε σε ερωτήσεις χαρακτηριστικές της ρωσικής προπαγάνδας.

Ο Ιβάν Φεντορόφ πιστεύει ότι αφέθηκε ελεύθερος – εναντίον εννέα κρατουμένων – χάρη στον ενθουσιασμό που προκλήθηκε από την απαγωγή του. “Στην Ουκρανία, σε τοπικό επίπεδο, ένας δήμαρχος έχει λιγότερη πολιτική διαχείριση, είναι περισσότερο περιφερειακός διευθυντής”, εξηγεί. “Το να μου επιτεθείς ήταν σαν να επιτέθηκες σε διπλό σύμβολο.”

“Η Ουκρανία δεν θα συνθηκολογήσει ποτέ”

Όσο για τη συνέχιση της σύγκρουσης, ο δήμαρχος της Μελίτοπολ λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα νικήσει την Ουκρανία. “Κανείς δεν περίμενε τέτοια αντίσταση”, λέει χαρακτηριστικά. “Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που ο ουκρανικός στρατός υπερασπίζεται θαρραλέα τη χώρα”. “Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν μια μέρα. Είτε με διπλωματικά μέσα είτε με στρατιωτικά μέσα. Με στρατιωτικά μέσα, η Ουκρανία δεν θα συνθηκολογήσει ποτέ”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Ιβάν Φεντόροφ πρόκειται να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέν Μπον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments