Διεθνή

Μαριούπολη: Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία την Πέμπτη για να φύγουν οι άμαχοι

Μαριούπολη: Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία την Πέμπτη για να φύγουν οι άμαχοι

Πηγή Φωτογραφίας: Maxar Technologies

Από τις 10 το πρωί της Πέμπτης θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής από την εισβολή

Νέες δορυφορικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην πολύπαθη Μαριούπολη. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν εξαλειφθεί, ένα επίπεδο καταστροφής που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας.

Οι νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, είναι η πρώτη οπτική ενημέρωση των τελευταίων ημερών που δεν προέρχονται από τη ρωσική προπαγάνδα. Όπως επισημαίνει μάλιστα το CNN, οι εικόνες επιβεβαιώνουν τα δορυφορικά δεδομένα που έχει λάβει η NASA από αισθητήρες, δηλαδή δεκάδες εκρήξεις που σημειώθηκαν μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη.

Η περιοχή ακριβώς ανατολικά του βομβαρδισμένου θεάτρου – όπου οι αρχές πιστεύουν ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσική επίθεση – είναι ερειπωμένη. Σε μια δορυφορική εικόνα, οι στέγες είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σχεδόν σε κάθε κτίριο.

Στην ανατολική Μαριούπολη, μια άλλη κατοικημένη περιοχή έχει υποστεί παρόμοια καταστροφή.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ότι μετά τη σφαγή στη Μαριούπολη υπάρχουν ακόμα επιζώντες. Έξω από το σούπερ μάρκετ Metro στη δυτική Μαριούπολη, εκατοντάδες άνθρωποι φαίνονται να έχουν σχηματίσει σε ουρές, περιμένοντας να μπουν στο κτίριο, η οροφή του οποίου έχει τρύπες από στρατιωτικά χτυπήματα. Σημειώνεται άλλωστε ότι ο δήμαρχος της Μαριούπολης εκτίμησε ότι μέχρι τη Δευτέρα παρέμεναν στην πόλη έως και 160.000 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments