Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την επόμενη δόση θα πληρωθούν οι «κομμένοι» βαμβακοπαραγωγοί

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την επόμενη δόση θα πληρωθούν οι «κομμένοι» βαμβακοπαραγωγοί

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
ΟΠΕΚΕΠΕ: Με την επόμενη δόση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πληρωθούν οι "κομμένοι" βαμβακοπαραγωγοί

Με την επόμενη δόση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πληρωθούν οι “κομμένοι” βαμβακοπαραγωγοί.  Τα χρήματα θα καταβληθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, οι οποίοι «κόπηκαν», μετά τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης.

«Εκατοντάδες αγρότες βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι χαλαζόπληκτοι, δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας», επισήμανε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κωτσός.

Ταυτόχρονα, επισήμανε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση έτσι ώστε να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς με το πρόγραμμα αυτό ελέγχονται μέσω δορυφόρου οι καλλιεργημένες εκτάσεις, λαμβάνοντας φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο τις οποίες στέλνει στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει κάποια μικρή απόκλιση με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις, να κλειδωθούν τα ΑΦΜ των αγροτών και να μείνουν εκτός πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί  όπως ανέφερε ο κ. Δ. Μελάς να γίνει διαχωρισμός των αγροτεμαχίων που εμφανίζονται ως προβληματικά με όσα διαθέτει στο ΑΦΜ του ο κάθε δικαιούχος έτσι ώστε να μπορέσει να πληρωθεί για τα υπόλοιπα τα οποία δεν εμφανίζουν αποκλίσεις με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Ευρήματα σε αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στην ΕΑΕ 2021 με καλλιέργεια βάμβακος προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκα  με τη μέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης» σε γεωργούς των ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας και Ημαθίας για την επιβεβαίωση ή μη της δηλούμενης καλλιέργειας και την ανάπτυξη της μεθοδολογίας διενέργειας των ελέγχων .

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκαν οι γεωργοί των οποίων υπήρχε εύρημα σε τουλάχιστον ένα από τα αγροτεμάχιά τους δηλωμένα με καλλιέργεια βάμβακος που αιτούνταν την σχετική ειδική ενίσχυση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω ευρήματα:

  • Μη ορθή ανάπτυξη της καλλιέργειας
  • Μη επιβεβαίωση καλλιέργειας (αφορά είτε σε άλλη καλλιέργεια είτε σε μη επιλέξιμη γη)
  • Εντοπισμός ετερογένειας αγροτεμαχίου (εντός του δηλωμένου αγροτεμαχίου εντοπίζονται περισσότερες της μίας καλλιέργειες)
  • Μη επιβεβαίωση σποράς έως τις 30/5.
Σοφία Χύτου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Σοφία Χύτου Αρχισυντάκτρια Πολιτικού Ρεπορτάζ
Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την επιμέλεια της πολιτικής ύλης, με καθημερινή παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων και της κυβερνητικής δραστηριότητας. Διαπιστευμένη πολιτική συντάκτρια με πολυετή εμπειρία σε τηλεοπτικά, έντυπα και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Διαθέτει εξειδίκευση στην πολιτική ανάλυση, τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου και τον συντονισμό δημοσιογραφικών ομάδων. Απόφοιτος Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης & Δημοσιογραφίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο