Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος η ταχεία απορρόφηση των πόρων

Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος η ταχεία απορρόφηση των πόρων

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Ταμείο Ανάκαμψης: Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο την ταχεία απορρόφηση των πόρων, ενώ σύντομα αναμένεται να μπουν στα ταμεία τα πρώτα χρήματα.

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την ταχεία απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη η ομάδα του Θοδωρή Σκυλακάκη έχει προχωρήσει σε μαζικές προκηρύξεις προγραμμάτων και έργων, αλλά και για τη διασφάλιση του στόχου δαπανών του 2022 που είχε ορισθεί με βάση τα προ πολέμου δεδομένα στα 4,7 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και περίπου 1,5 δισ. ευρώ δάνεια).

Ήδη το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει πάρει και την δεύτερη έγκριση του πρώτου πακέτου δόσεων και το ποσό αναμένεται να μπει στα ταμεία μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες. Μετά από αυτό το βάρος πέφτει στην άμεση ενεργοποίηση των επενδύσεων, αλλά και στον βασικό παράγοντα του πολέμου στην Ουκρανία, που φαίνεται να αλλάζει πολλά.

Ξεκινάει η μάχη για την απορρόφηση των κονδυλίων

Στο πεδίο των επιδοτήσεων των 3,2 δισ. ευρώ, η διασφάλιση των δαπανών αναμένεται σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ να προκύψει από μία σειρά κινήσεων:

  • Προωθείται ο 2πλασιασμός των δικαιούχων (και άρα των πόρων που θα διατεθούν) για την προκήρυξη του Εξοικονομώ που είναι σε φάση πλέον αξιολόγησης των προτάσεων. Και τούτο για να αυξηθεί το ποσό που θα πέσει φέτος στην αγορά.
  • Επιχειρείται η έναρξη φέτος των πιο πολλών προγραμμάτων κατάρτισης.
  • Στο πεδίο των επιδοτήσεων 1,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίους προωθείται κατά προτεραιότητα το πακέτο για τον αγροδιατροφικό τομέα και για τις βιομηχανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αμέσως μετά το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και η δράση για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση.
  • Επιταχύνεται η προκήρυξη έργων υποδομών ώστε να διατεθούν άμεσα οι προκαταβολές, ενώ προωθείται σειρά άλλων προγραμμάτων που είναι ώριμα για να παράξουν δαπάνες.
  • Ειδικά για τα 1,5 δισ. ευρώ πως μικρομεσαίους επιχειρείται το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων να ξεκινήσει φέτος και οι δαπάνες να ολοκληρωθούν μέσα στα 2- 2,5 επόμενα χρόνια.
  • Επισημαίνεται πως το 2021 η δαπάνη δημοσιονομικά ήταν 307 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμως η δαπάνη του 1ου διμήνου είναι 1 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 38 εκατ. ευρώ). Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως η πραγματική εικόνα της δαπάνης είναι διαφορετική γιατί δεν έχει γίνει η ενσωμάτωση όλων των πληρωμών, που είναι λίγες όπως είθισται στην αρχή του έτους. Έτσι, εξηγούν, ο προγραμματισμός έχει γίνει με τη λογική πως η μεγάλη αξία των δαπανών αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος και μετά την προκήρυξη δράσεων.

Η αναθεώρηση

Γενικά από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα εκτιμάται πλέον πως αναλογούν 400 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την αρχική κατανομή (30,5 δις ευρώ) λόγω της ταχύτερης ανάκαμψης της χώρας που οδηγεί σε αλλαγή της κλείδας του 30% των πόρων που συνδέεται με αυτή την επίδοση. Η αλλαγή αυτή, όπως επισημαίνεται, περιορίζει πιο πολύ τις (μικρές) κινήσεις αναθεώρησης για το στόχο της κάλυψης των νέων αναγκών του πολέμου για κλιματική μετάβαση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα εξετάζεται έως το τέλος του 2022 είναι ειδικά στις υποδομές (πχ ΒΟΑΚ, Ε65, σιδηροδρομικά έργα), αν θα πρέπει να αλλάξει η τιμολόγηση και σε ποιο βαθμό ανάλογα με το αν είναι προσωρινή ή μόνιμη η άνοδος τιμών. Αυτό που εξετάζεται είναι το πως θα επηρεάσει την αναλυτική κοστολόγηση που έχει γίνει.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε χαρακτηριστικά πως με τα ίδια λεφτά και μεγαλύτερο κόστος θα πρέπει να γίνουν τα έργα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή του φυσικού αντικειμένου.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρούν ομαλά- όπως συμβαίνει μέχρι τώρα – οι εκταμιεύεις. Κάτι που συνδέεται και με τους στόχους, αλλά και με τα ορόσημα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί. Και θα πρέπει να τρέχουν παράλληλα με την αναθεώρηση και την συζήτηση περί νέων αναγκών για ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης λόγω του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments