Πολιτισμός

“Useless Bodies?”: Μια νέα καθηλωτική έκθεση στο Fondazione Prada που θα την λατρέψουν οι art lovers

“Useless Bodies?”: Μια νέα καθηλωτική έκθεση στο Fondazione Prada που θα την λατρέψουν οι art lovers

Πηγή Φωτογραφίας: Glow.gr

"Useless Bodies?": Οι δημιουργοί της, Elmgreen & Dragset, θέτουν στο επίκεντρο την αντίληψη του σώματος

Μια νέα έκθεση από το σχεδιαστικό ντουέτο Elmgreen & Dragset αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο εμβληματικό Fondazione Prada στο Μιλάνο, καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των art lovers από κάθε γωνιά του κόσμου. Το designer duo, στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κάνει το όνομα του συνώνυμο της δημιουργικότητας, μετρώντας τη μία most-talked about έκθεση μετά την άλλη.

Οι δύο άντρες προσεγγίζουν τη σχεδιαστική φιλοσοφία τους με τρόπο φουτουριστικό, βγαλμένο από την καθημερινότητα. Οι ανθρώπινες φιγούρες και τα εκκεντρικά έπιπλα συνθέτουν το DNA τους, πάντα με μια μινιμαλιστική οπτική που αντλεί έμπνευση από το design του μέλλοντος.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οδηγήθηκαν στη δημιουργία μιας έκθεσης για το Fondazione Prada με τίτλο “Useless Bodies?” και πρόκειται για μια από τις πιο εκτεταμένες θεματικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ από το Ίδρυμα Prada.

Μια ιστορία για όλα τα σώματα

Σχεδιασμένη για τέσσερις εκθεσιακούς χώρους και την αυλή των κεντρικών γραφείων του Μιλάνου -συνολικά πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα- , η έκθεση διερευνά την κατάσταση του σώματος στη μετα-βιομηχανική εποχή, στην οποία η φυσική μας παρουσία φαίνεται να έχει χάσει τόσο πολύ την κεντρική της θέση που είναι πλέον περιττή.

Οι designers θέλουν να αποδείξουν πως αυτή η αλλαγή επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας: από τις συνθήκες εργασίας μέχρι την υγεία έως τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον τρόπο που καταγράφουμε και κατανοούμε πληροφορίες. Η έκθεση εξετάζει, παράλληλα, τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα προσαρμόζονται σωματικά σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από παράλληλα σύμπαντα, όπως είναι η digital πραγματικότητα, που ολοένα και ανθεί σε εποχές πανδημίας.

Ποια είναι τελικά η φυσική μας ταυτότητα;

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι Elmgreen & Dragset, «Τα σώματά μας δεν είναι πλέον τα ενεργά υποκείμενα της ζωής μας. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη βιομηχανική εποχή, σήμερα δεν παράγουν πλέον αξία μέσα στους προηγμένους μηχανισμούς παραγωγής που θεωρούνται τυπικοί της σύγχρονης κοινωνίας. Θα μπορούσε ακόμη και να υποστηριχθεί ότι η φυσική μας ταυτότητα έχει γίνει περισσότερο εμπόδιο παρά πλεονέκτημα».

«Τον 19ο αιώνα το σώμα παρήγαγε καταναλωτικά αγαθά, ενώ τον επόμενο αιώνα ανέλαβε κατά κύριο λόγο τον ρόλο του καταναλωτή. Στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, το σώμα κατέχει την ιδιότητα ενός προϊόντος του οποίου τα δεδομένα συλλέγονται και πωλούνται από την Big Tech. Σε μια εποχή που η εμπορευματοποίηση προσωπικών δεδομένων από εταιρείες τεχνολογίας είναι δημόσια -αν και άσκοπα- και η επιρροή αυτών των οργανισμών σε κάθε πτυχή της ζωής μας είναι ολοένα και πιο αχαλίνωτη, μας φαίνεται τρομακτικό να σκεφτόμαστε τον μελλοντικό ρόλο μας», συμπλήρωσαν στο glow.gr

Εμβαθύνοντας σε όσα μας ξεχωρίζουν

αντίληψη του σώματος είναι ένα κεντρικό θέμα για τους Elmgreen & Dragset και διατρέχει πολλές πτυχές της γλυπτικής και παραστατικής πρακτικής τους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν ουσιαστικά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, η οικειότητα, η ταυτότητα, οι διαφορετικοί τρόποι ζωής και η εξερεύνηση της δημόσιας διάστασης.

Ακολουθώντας ένα εκθεσιακό μονοπάτι που από τους δύο ορόφους του Podium εξελίσσεται στη Βόρεια γκαλερί και τη Cisterna, το κοινό έχει την ευκαιρία να συναντήσει μια σειρά από καθηλωτικές εγκαταστάσεις. Το Fondazione Prada στο Μιλάνο μετατρέπεται, έτσι, σε μια πληθώρα συμπάντων που προσδιορίζονται από συγκεκριμένες θεματικές, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την εξέλιξή ανά τους αιώνες.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 22 Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments