Διεθνή

Ουκρανία: Η παραπληροφόρηση οδήγησε τον Πούτιν στην εισβολή

Ουκρανία: Η παραπληροφόρηση οδήγησε τον Πούτιν στην εισβολή

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Ουκρανία: Από ότι έχουν όλοι καταλάβει, ο Πούτιν παραπληροφορήθηκε από τους συμβούλους του με αποτέλεσμα να πιστεύει πως μπορεί να νικήσει την Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει ξεκάθαρα πως πρόκειται για παραπληροφόρηση. Οι σύμβουλοι του Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται να τον παραπληροφόρησαν ότι πολύ γρήγορα η Ρωσία θα νικήσει και ότι δεν έχουν ήδη προλάβει οι κυρώσεις να επιδράσουν στους Ρώσους πολίτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η αυστηρή απομόνωση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η προθυμία να κατηγορήσει δημόσια τους συμβούλους συνέβαλαν στο να λαμβάνει ελλιπείς ή υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές για την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων.

Ευάλωτος ο Πούτιν

«Πιστεύουμε ότι παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο άσχημα αποδίδει ο ρωσικός στρατός και πώς η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις», είπε στους δημοσιογράφους η Kate Bedingfield, διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. «Επειδή… οι ανώτεροι σύμβουλοι φοβούνται πολύ να του πουν την αλήθεια».

Ως αποτέλεσμα, η επίθεση ήταν μια καταστροφή για τον Πούτιν. Υπερεκτίμησε άσχημα τον ρωσικό στρατό και υποτίμησε την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί. Αντί να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, η επίθεσή του το ενίσχυσε. Και τώρα που οι δημοκρατίες του κόσμου έχουν κόψει την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Δικτάτορες όπως ο Πούτιν είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ανακριβή σχόλια. Αντί για ανεξάρτητους αφηγητές της αλήθειας, συχνά περιβάλλονται από αρνητές της αλήθειας. Αντί για ειδικούς και ερευνητές δημοσιογράφους, ο κόσμος τους είναι γεμάτος ψευδοεπιστήμονες και προπαγάνδα. Στη θέση του ελεύθερου τύπου έχουν ταραχές και παραπληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν αντίθετες απόψεις σε ολοκληρωτικό σύστημα

Δεν περιλαμβάνουν αρνητές. Δεν έχουν τρόπο να προκαλέσουν, να αναγνωρίσουν ή να αξιολογήσουν χρήσιμη κριτική. Όλοι είναι παγιδευμένοι σε αίθουσες με καθρέφτες που αντανακλούν πίσω τους αυτό που θέλουν να δουν και να ακούσουν. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ του πόσο ψηλά ανεβαίνουν οι άνθρωποι σε μια ιεραρχία και της ακρίβειας της ανατροφοδότησης που λαμβάνουν μπορεί να ξεπεραστεί εάν ένας ηγέτης αναζητήσει επιθετικά αντίθετες απόψεις.

Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς αντίθετες απόψεις σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα όπου η διαφωνία συχνά τιμωρείται. Μία από τις μεγάλες αρετές μιας δημοκρατίας είναι οι πολλαπλοί βρόχοι ανατροφοδότησης – τα πολλά κανάλια για την έκφραση εναλλακτικών απόψεων και την έκφραση δυσάρεστων αληθειών.

Εξάλλου, η αμερικανική δημοκρατία εμπόδισε τον Τραμπ να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι έκανε. Ωστόσο, όταν άνθρωποι όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο Σι παίρνουν τρομερές αποφάσεις, ο κόσμος υποφέρει. Ο κόσμος θα μπορούσε ακόμη και να εκμηδενιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments