Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχωρούν οι Ρώσοι από Κίεβο και Τσερνίχιβ – Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι Ουκρανοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχωρούν οι Ρώσοι από Κίεβο και Τσερνίχιβ – Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι Ουκρανοί

Πηγή Φωτογραφίας: kyivindependent/kyivpost

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται όσο οι ρωσικές αποσύρονται από τις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας - Οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία με επιπλέον 300 εκατομμύρια δολάρια

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έκανε γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν σε σχετική ανακοίνωση, λέγοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα «υποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές στα βόρεια του Κιέβου, καθώς και από το Τσερνίχιβ.

Πάντως, νωρίτερα σήμερα (2/4), ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

« Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν. Το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων κατά της Οδησσού, οι οποίες ωστόσο φέρονται να αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.

Σύλληψη Ουκρανού ανώτατου αξιωματικού στα σύνορα με την Ουγγαρία

Εξάλλου, ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από τη χώρα.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωματικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ένας από αυτούς ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με προδότες», είπε ο Ζελένσκι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του υπόλοιπο προσωπικού της SBU που μάχεται στον πόλεμο κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

ΗΠΑ: Ακόμα 300 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας

Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή (σήμερα ξημερώματα Ελλάδας).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Puma.

«Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την υποστήριξη της ηρωικής εκστρατείας τους να αποκρούσει τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments