Διεθνή

Η Amedia στα “χέρια” του Νομπελίστα Μουράτοφ

Η Amedia στα “χέρια” του Νομπελίστα Μουράτοφ

Πηγή Φωτογραφίας: current time

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του εκδοτικού οίκου Amedia ανακοίνωσε τη μεταβίβαση των ρωσικών τυπογραφείων της εταιρείας στον Ρώσο Νομπελίστα δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ

Ο νορβηγικός εκδοτικός οίκος Amedia ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μεταβιβάζει τον έλεγχο των ρωσικών τυπογραφείων του στον νομπελίστα Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτη της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta.

Η ανακοίνωση ‘έρχεται λίγες μετά την ανακοίνωση του Ομίλου Μέσων Ενημέρωσης ότι εγκαταλείπει τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία”.

«Με αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία από τις ρωσικές αρχές, είναι αδύνατο για την Amedia να συνεχίσει την εκτυπωτική δραστηριότητα στη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Amedia, Anders Moller Opdahl.

“Το Amedia αποσύρεται τώρα, με τρόπο που αφήνει τον έλεγχο στον βραβευμένο με το Βραβείο Ειρήνης Μουράτοφ”, πρόσθεσε ο Όπνταλ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Andre Stoylen είπε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι αυτή ήταν “η καλύτερη δυνατή λύση δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν”.

“Με αυτόν τον τρόπο, τα τυπογραφεία θα μπορούν να συνεχίσουν να είναι σημαντικά για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία στο μέλλον”, είπε ο Stoylen.

Ο Μουράτοφ, ο οποίος μαζί με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, θα έχει τον πλήρη έλεγχο των καθημερινών εργασιών και θα «μπορεί ν΄ ασκεί όλα τα δικαιώματα των μετόχων κατά τη δική του κρίση» και των τεσσάρων τυπογραφείων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στη ρωσική θυγατρική της Amedia.

Η Novaya Gazeta, η οποία χρησιμοποιούσε ήδη τα τυπογραφεία της θυγατρικής της Amedia, ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι αναστέλλει την έκδοσή της μέχρι το τέλος των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Αυτό θα υποστηρίξει την ελεύθερη έκφραση γνώμης και όλα τα κέρδη θα συνεισφέρουν στην προώθησή της. Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι το αντίδοτο στον πόλεμο. Θα φροντίσουμε για την ανοιχτή τυπογραφική επιχείρηση και τους εργαζόμενους”, είπε ο Μουράτοφ σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι η εφημερίδα του καλωσορίζει την προσφορά με «μεγάλη ευγνωμοσύνη».

Η Amedia είπε επίσης ότι μηδένισε την αξία των ρωσικών δραστηριοτήτων της που έφθανε στις 38 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (4,4 εκατομμύρια δολάρια, 4 εκατομμύρια ευρώ).

Συνολικά, ο Νορβηγός εκδότης διαθέτει έξι τυπογραφεία στη Ρωσία, τέσσερα από τα οποία του ανήκουν εξ ολοκλήρου και άλλα δύο τα μοιράζεται με Ρώσους μειοψηφικούς μετόχους.

“Η Amedia εργάζεται σε μια λύση με τους μειοψηφικούς μετόχους στις δύο τελευταίες τυπογραφικές εταιρείες, ώστε ο όμιλος να αποσυρθεί πλήρως από τη Ρωσία”, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια από μια πιθανή μελλοντική πώληση θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ανεξάρτητων μέσων στη Ρωσία. .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments