Διεθνή

Ρωσία: Εκλεισε και το τελευταίο “κάστρο” ελευθεροτυπίας

Ρωσία: Εκλεισε και το τελευταίο “κάστρο” ελευθεροτυπίας

Πηγή Φωτογραφίας: insider paper

Έβαλε λουκέτο και το τελευταίο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης στη Ρωσία. Η "Novaya Gazeta" ανακοίνωσε ΄ότι η κυκλοφορία της εφημερίδας αναστέλλεται.

Το τελευταίο μεγάλο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης που δραστηριοποιείται στη Ρωσία ανέστειλε τα ρεπορτάζ του τη Δευτέρα (28/3) μετά από προειδοποίηση της κυβερνητικής ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών, σηματοδοτώντας ένα ακόμη πλήγμα στην ελευθερία του λόγου στη χώρα.

Οι συντάκτες της “Novaya Gazeta” ανακοίνωσαν ότι η εφημερίδα είχε λάβει τη δεύτερη προειδοποίησή της από το κυβερνητικό όργανο  επειδή δεν χαρακτήρισε ξεκάθαρα μια οργάνωση σε ένα άρθρο ως «ξένο πράκτορα» όπως ορίστηκε από το Κρεμλίνο. Ετσι, «ανέστειλαν τη κυκλοφορία της εφημερίδας στο διαδίκτυο , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε έντυπη μορφή μέχρι το τέλος της «ειδικής επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η Novaya Gazeta έλαβε την πρώτη της προειδοποίηση για τον ίδιο λόγο στις 22 Μαρτίου, με τους συντάκτες της να υποστηρίζουν ότι τώρα κινδυνεύει να της αφαιρεθεί η άδεια μέσων ενημέρωσης.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα ψήφισε νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψεύτικων ειδήσεων» σχετικά με τις δραστηριότητες του κράτους στο εξωτερικό.  

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βοήθησε στη δημιουργία της Novaya Gazeta το 1993 και ήταν η μόνη κύρια ανεξάρτητη εφημερίδα που εξακολουθεί να ασκεί κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα. Ο αρχισυντάκτης του, Ντμίτρι Μουράτοφ, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το περασμένο έτος, είπε στους αναγνώστες τη Δευτέρα ότι η παύση της δημοσίευσης ήταν μια «απαίσια και δύσκολη απόφαση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments