Διεθνή

Reuters: ΗΠΑ και σύμμαχοι ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Reuters: ΗΠΑ και σύμμαχοι ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: bild.de

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία, αύξηση των περιορισμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές εταιρείες, ενώ θα βάζουν στο «στόχαστρο» Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους

Νέο πακέτο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ανακοινώνουν την Τετάρτη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Οι κυρώσεις θα προβλέπουν απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη Ρωσία, αύξηση των περιορισμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικές εταιρείες, ενώ θα βάζουν στο «στόχαστρο» Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

«Αυτά τα μέτρα θα υποβαθμίσουν βασικά όργανα της ρωσικής κρατικής εξουσίας, θα επιφέρουν οξεία και άμεση οικονομική ζημιά στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνη τη ρωσική κλεπτοκρατία που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του Πούτιν. Θα ληφθούν σε συνδυασμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την ενότητά μας στην επιβολή κόστους άνευ προηγουμένου στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν και συμπλήρωσε:

«Είχαμε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και οι πληροφορίες από την Μπούκα φαίνεται να δείχνουν περαιτέρω στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Και όπως είπε ο Πρόεδρος, θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πλήρης λογοδοσία για αυτά τα εγκλήματα. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι οι κυρώσεις και εργαζόμαστε εντατικά με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για περαιτέρω κυρώσεις».

Πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και από την ΕΕ

Την ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη ρωσική κυβέρνηση, υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τα έξι μέτρα του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πρώτον, την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειωθεί μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη VTB, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Τρίτον, την απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα, όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

Τέταρτον, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς.

Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.

Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments