Διεθνή

Ζελένσκι σε Ηνωμένα Έθνη: «Ο ΟΗΕ να δράσει ή να κλείσει»

Ζελένσκι σε Ηνωμένα Έθνη: «Ο ΟΗΕ να δράσει ή να κλείσει»

Πηγή Φωτογραφίας: impartial reporter

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «δράσουν αμέσως» ή να «διαλυθούν εντελώς» κατά τη διάρκεια μιας συγκλονιστικής ομιλίας στην οποία έδειξε ένα τρομακτικό βίντεο με τις θηριωδίες στην Μπούκα - Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Φανερά καταβεβλημένος, ντυμένος με το πλέον σήμα κατατεθέν στρατιωτικό πράσινο μπλουζάκι του, ο Ζελένσκι έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή της θηριωδίας από ρωσικά στρατεύματα εναντίον αμάχων στην Μπούκα,  έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «δράσουν αμέσως» ή να «διαλυθούν εντελώς» κατά τη διάρκεια μιας συγκλονιστικής ομιλίας στην οποία έδειξε ένα τρομακτικό βίντεο με πτώματα — συμπεριλαμβανομένων παιδιών —  θύματα ρωσικών θηριωδιών.

Παρομοιάζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας όπως η Μπούκα με τη βία που ασκείται από «τρομοκράτες» όπως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ο Ζελένσκι κάλεσε το 15μελές συμβούλιο — το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας — να εκδιώξει τη Ρωσία “έτσι δεν μπορεί να εμποδίσει αποφάσεις για τη δική της επιθετικότητα, τον δικό της πόλεμο».

Η Ρωσία, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα βέτο, το οποίο έχει ασκήσει επανειλημμένα για να εμποδίσει ψηφίσματα και διαπραγματεύσεις στην παγκόσμια σκηνή.

«Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική και επιλογή, τότε η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε εντελώς», συνέχισε ο Ζελένσκι.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν «απλά να κλείσουν», είπε. “Κυρίες και κύριοι, είστε έτοιμοι να κλείσετε τον ΟΗΕ; Και η εποχή του διεθνούς δικαίου έχει φύγει; Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, τότε πρέπει να δράσετε αμέσως”.

Κατά την προβολή του βίντεο ο Ζελένσκι περιέγραψε με συγκλονιστικά λόγια τις θηριωδίες…

“Σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, στα σπίτια τους, ανατίναξαν χειροβομβίδες, πολίτες καταπλακώθηκαν από τανκ ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου, μόνο για την ευχαρίστησή τους. Έκοψαν μέλη… έκοψαν τον λαιμό τους”, είπε. .

«Γυναίκες βιάζονταν και σκοτώνονταν μπροστά στα παιδιά τους, τους έβγαζαν τη γλώσσα μόνο επειδή οι επιτιθέμενοι δεν άκουγαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν από αυτές.

«Έτσι, αυτό δεν διαφέρει από άλλους τρομοκράτες όπως το Daesh που κατέλαβε κάποια περιοχή, και εδώ γίνεται από ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε, χρησιμοποιώντας ένα άλλο αρκτικόλεξο για την ομάδα Ισλαμικό Κράτος.

«Η απόδοση ευθυνών πρέπει να είναι αναπόφευκτη», είπε, προσθέτοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανοί έχουν επίσης απελαθεί στη Ρωσία.

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

Προειδοποιήση Γκουτέρες για επισιτιστική κρίση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξε τη συνάντηση προειδοποιώντας για τις παγκόσμιες επιπτώσεις από τη σύγκρουση, με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων να επηρεάζουν έως και 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 74 χώρες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει — τώρα», είπε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο, αφού τον χαρακτήρισε «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ποτέ για τη διεθνή τάξη».

«Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς πρόκειται επίσης να ενημερώσει το σώμα μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments