Οικονομία

Ενέργεια: Η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι μεταφοράς και παραγωγής φυσικού αερίου

Ενέργεια: Η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι μεταφοράς και παραγωγής φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi - (Αρχείου)/Militaire.gr/SmartEnergy.com

Ενέργεια: Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε όσο ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε όσο ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Πρόσφατα οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ικανοποίησαν τα αιτήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του Βελγίου, αλλά και αυτά της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η Ισπανία έχει ρίξει ήδη το βάρος σε νέα προσπάθεια να γίνει ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου με τη Γαλλία, ώστε να τροφοδοτεί στη συνέχεια όλη την Ευρώπη από Αφρική αλλά και από τις ΗΠΑ. Η Ισπανία έχει προσεγγίσει επίσης και την Ιταλία για τον ίδιο λόγο. Ήδη έχει παγώσει ο αγωγός Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους να αναζητούν εναγωνίως λύσεις το συντομότερο δυνατό.

Ενέργεια: Αίτημα και στην Ελλάδα για πληρωμές σε ρούβλια από τη Ρωσία

Αίτημα και στην Ελλάδα όπως και στο σύνολο των πελατών της έχει υποβάλει η εταιρεία Gazprom για την καταβολή των εξαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλι, συμπεριλαμβάνοντας επίσης και τις εταιρείες με τις οποίες έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έφθασε και σε ελληνικές εταιρείες αίτημα για την καταβολή των προμηθειών.

Στην σχετική ενημέρωση αναφέρεται ότι με βάση το διάταγμα που έχει υπογράψει ο Πούτιν θα πρέπει η πληρωμή να γίνεται σε ρούβλια. Έτσι, οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, συνεχίζοντας να εξοφλούν στον πρώτο λογαριασμό τις παραγγελίες στο νόμισμα που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες (ευρώ ή δολάρια).

Οι αγορές θα εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να μετατρέπει τα ποσά σε ρούβλια, στην αγορά συναλλάγματος της Μόσχας. Στη συνέχεια, τα ρούβλια θα κατατίθενται στον δεύτερο λογαριασμό, από τον οποίο θα γίνονται επίσημα οι αγορές αερίου. Οι παραγγελίες θα θεωρείται ότι έχουν εξοφληθεί με το πέρα της διαδικασίας, η υιοθέτηση της οποίας αποτελεί όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η ρωσική εταιρεία, προϋπόθεση για τη συνέχιση παράδοσης των παραγγελιών από εδώ και πέρα.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει πλέον μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της ιστορίας να αναδειχτεί σε ενεργειακό κέντρο. Αυτό θα μπορούσε να το πετύχει είτε από τη διακίνηση και παραγωγή φυσικού αερίου για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, όπως προσπαθεί να κάνει τώρα η Ισπανία με τη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Για να το πετύχει αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί στενά με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.

Η ευκαιρία του EastMed

Μεγάλη ευκαιρία θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης για την Ελλάδα εάν προχωρούσε τελικά ο αγωγός EastMed. Ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξήρε στο ΟΤ Forum τη μεγάλη σημασία που θα είχε για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού EastMed παρά τις δυσκολίες που φαίνονται σήμερα να υπάρχουν. Όπως ανέφερε στο συνέδριο, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι υπέρ της ανάπτυξης και κατασκευής του EastMed.

Μητσοτάκης: Ανακοινώνει επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει σαφή προ δύο εβδομάδων μιλώντας στη Βουλή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διερεύνηση αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος» είχε τονίσει, κάνοντας σαφή την επαναξιολόγηση της οπτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων υπό το φως της στρατηγικής της Ε.Ε. για βραχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μητσοτάκης στην Επίτροπο Ενέργειας: Να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να αντιμετωπίσουμε την κρίση

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας τόνισε ότι “Κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαίκής Ένωσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνο του”  προσθέτοντας ότι ανυπομονεί για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν, η οποία διαθέτει καλά «εργαλεία» στα χέρια της.

Υποδεχόμενος την επίτροπο Σίμσον στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έρχεστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Ανυπομονώ για τη συζήτησή μας. Χθες ήμουν στη Δυτική Μακεδονία για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην ΝΑ Ευρώπη. Χτίστηκε μέσα σε 20 μίνες. Αϊτή είναι μια ένδειξη της δέσμευσής μας να κάνουμε την “πράσινη” μετάβαση πραγματικότητα και να επωφεληθούμε πλήρως του ηλίου. Είναι ένα project όμως μελλοντικό. Με απασχολεί πολύ το παρόν.

Με τη ρωσική εισβολή παρατηρούμε όλοι -εσείς το ξέρετε καλά- μια άνευ προηγούμενου αστάθεια και αυξήσεις στις τιμές του φυσικοί αερίου. Η σύγκριση στις τιμές του φυσικοί αερίου και στις τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας προκαλεί σημαντική ταλαιπωρία στην Ευρώπη άλλα και εδώ στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments